SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul'da Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları anıldı

Eli kanlı Sovyet diktatörü Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te anavatanlarından sürgün edilen Kırım Tatarları için İstanbul’da anma programı düzenlendi. Programda, sürgün ve soykırım şehitleri dualarla anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2023 01:33
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2023 02:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul'da Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları anıldı

Kırım Tatar halkının Stalin rejimi tarafından Vatan Kırım’dan sürgün edilerek soykırıma uğramasının 79. yılında, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nda hayatını kaybedenler İstanbul’da anıldı.

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu nezdinde Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) desteğiyle Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezinde, 17 Mayıs 2023 akşamı düzenlenen etkinlikte, sürgün ve soykırımın kurbanları anıldı. Etkinliğe; Ukrayna Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve eşi Lyudmila Nedilska, Moldova’nın İstanbul Başkonsolosu Sergiu Gurduza, Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak, TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemileva, Ukrayna Dayanışma Derneği Başkanı Tetyana Fecan Baştepe katıldı.

KIRIM TATAR SÜRGÜN VE SOYKIRIM ŞEHİTLERİ DUALARLA ANILDI

Etkinlik başlamadan önce 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nda hayatını kaybedenler saygı duruşu ile anıldı ve dua okundu.

Türkiye, Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşların okunduktan sonra Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy konuşma yaptı. 

18 Mayıs 1944’te Stalin’in emriyle Kırım’dan sürülen yüz binlerce Kırım Tatarının hayatını kaybettiğini hatırlatan Nedilskıy, "Sovyet hükumetinin amacı net ve açıktı; Kırım’ın yerli halklarından birini tamamen yok etmek istediler. Orta Asya’ya sürülürken insanlık dışı koşullarda hayatlarını kaybettiler. 2014 yılında totaliter rejimin takipçisi Rusya Kırım’ı işgal etti. Yarımadaya Stalinist ideolojinin geri getirilmesi; siyasi zulüm, fiziksel ve psikolojik baskı, dini ayrımcılık, özgür basının yok edilmesi, Ukrain ve Kırım Tatarlarının haklarının ihlal edilmesine yol açtı…" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA BAYRAĞI KIRIM ÜZERİNDE DALGALANACAKTIR"

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı geniş çaplı savaş başlatmasından sonra Kırım’daki durumun daha da kötüleştiğine dikkat çeken Başkonsolos, “Kırım asla işgalcilere ait olmayacak… Kırım özgür olacak. Ukrayna bayrağı Kırım üzerinde dalgalanacaktır. Ukrayna, topraklarının işgalini asla ve asla kabul etmeyecektir. Kırım Ukrayna’dır. Ukrayna ordusu Kırım’ın işgalden kurtarılma günü her gün daha da yaklaştırıyor.” dedi.

Etkinlik sırasında, 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı konu alan şiirler okundu ve şarkılar icra edildi. “1944” isimli belgesel gösterildi.  Ayrıca Kırım Tatar soykırımı kurbanlarını anmak için mumlar yakıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.