SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar millî hareketi emektarı Veciye Kaşka’nın 90. doğum yıl dönümü

Rusya tarafından işgal edilen vatan Kırım’da, 23 Kasım 2017'de işgalcilerin düzenlediği baskın sırasında fenalaşarak hayatını kaybeden Kırım Tatar millî hareketinin efsanevi ismi Veciye Kaşka, 90 yıl önce bugün doğdu.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2024 22:27
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2024 22:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar millî hareketi emektarı Veciye Kaşka’nın 90. doğum yıl dönümü

Kırım Tatar millî hareketinin önde gelen isimlerinden Veciye Kaşka, Rus işgalcilerin kurmaca bir soruşturma kapsamında yaptığı baskında  23 Kasım 2017 tarihinde hayatını kaybetmişti. Kırım Tatar milli hareketinin efsanevi ismi Veciye Kaşka, doğum günü olan 24 Nisan'da rahmetle anılıyor. 

83 yaşında işgalcilerin zulmüne maruz kalarak hayata gözlerini yuman Kırım Tatar milli hareketinin emektarı Veciye Kaşka, yaşasaydı bugün tam 90 yaşına basacaktı.

SOYKIRIMIN CANLI TANIKLARINDAN

18 Mayıs 1944 tarihinde Sovyetler Birliği tarafından tatbik edilen Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı esnasında henüz 10 yaşında bir çocuk olan Kaşka, sürgünü şu sözlerlerle anlatmıştı:

"Askerin biri annemin elindeki lâmbayı aldı ve tüfeği ile annemi yere yıktı, aynı zamanda "Sizi buradan atacağız, her şeyinizi burada bırakacaksınız, hiç birşey almayacaksınız" diye bağırıyordu. Daha sonra hepimizi toplayıp istasyona götürdüler. Bütün milleti oraya toplamışlardı. Bir zaman sonra bizleri vagonlara doldurup Özbekistan'a götürdüler. Giderken yolda ölenleri dışarı atıyorlardı. Hepimiz hem çok hasta idik, hem de bitlenmiştik. Bizi Taşkent Oblastı'nda bir köye götürdüler. Burada barakalarda yaşamaya başladık. 5-6 aile bir barakada kalıyorduk. Her köşede bir aile duruyordu. Açlıktan insanlar şişip şişip ölüyordu. Babam ölenleri gömmek için adam bulamıyordu. Çok uzun zaman öyle süründük."

İŞGALCİLERİN BASKINI VE VECİYE KAŞKA’NIN ÖLÜMÜ

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, 23 Kasım 2017 tarihinde, işgalci güçler yeni baskınlar düzenleyerek birkaç Kırım Tatar aktivistini gözaltına aldı. Rus işgalcilerin Akmescit’te bir kafeye, Kırım Tatar aktivistlerin güya Türkiye vatandaşı şahıstan para talep ettiği bahanesiyle düzenlediği baskın sırasında dört Kırım Tatar aktivisti alıkonuldu.

Bunların arasında; “26 Şubat davası” çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarı Mustafa Degermenci’nin babası Bekir Degermenci, Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Asan Çapuh, Kırım Tatar aktivist Kazim Ametov ve Ruslan Trubaç bulunuyordu. İşgalciler, Kırım Tatarlarının Türkiye vatandaşı Yusuf Altan isimli şahıstan 7 bin dolar para talep ettiğini ileri sürdü.

Akmescit’teki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 23 Kasım’da yapılan baskınlardan sonra gözaltına alınan dört Kırım Tatar aktivist hakkında da tutukluluk kararı çıkardı.

Kırım Tatar aktivistlerle birlikte kafede bulunan Kırım Tatar millî hareketinin efsanevi emektarı Veciye Kaşka, FSB’nin düzenlediği baskın sırasında fenalaştı. 83 yaşındaki Kırım Tatar aktivisti yaşadığı strese dayanamayıp hastaneye yetişemeden ambulansta hayatını kaybetti. Daha sonra alınan bilgilere göre Yusuf Altan isimli şahsın, yaşama veda eden Kırım Tatar milli hareketi emektarı Veciye Kaşka ve diğer birkaç kişiye daha borcu olduğu öğrenildi.

Kırım Haber Ajansı (QHA) olarak işgalcilerin zulmüne maruz kalarak yaşamını yitiren Veciye Kaşka’yı, doğum yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.