SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarlarının eski bir geleneği: “Kurt” kelimesini çocuklarının adında nasıl yaşatıyorlar?

Türklerin edebi ve tarihi sembolü olarak bilinen “kurt” önemini her dönem taşımaya devam etmiştir. Kırım Tatarları için de kurt sembolünün yeri ayrı olmuştur.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 18:03
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 21:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarlarının eski bir geleneği:  “Kurt” kelimesini çocuklarının adında nasıl yaşatıyorlar?

Türklerin tarih sahnesine çıkışlarından günümüze kadar geçen süreçte, Bozkurt Türk’ün daima milli bir sembolü olmuştur. Kırım Tatarlarının ise “Kurt” kelimesini isimlerinde yaşatan eski adetleri mevcuttur.

Kırım’da çocuğun güçlü kuvvetli olması için kız ve erkek fark etmeksizin adlarının başına "Kurt" ifadesi eklenir. Özellikle ilk çocukları bebek yaşta ölen ailelerin sonraki çocukları yaşasın diye "Kurt" ile başlayan isimler verdikleri kaydedilmiştir. Bu isimlere Kurtömer, Kurtmelek gibi örnekler verilebilir.

TÜRKLERİN MİTOLOJİK VE SOSYAL YAŞAMINDA BOZKURT

Türklerin tarih sahnesine çıkışlarından günümüze kadar geçen süreçte, Bozkurt sembolü Türk kültüründe merkezi bir konumda olmuştur. Türk mitolojisinde, Bozkurt sembolü merkezi bir rol oynar. Eski Türkler, Bozkurt’u kutsal bir tamga olarak görmüşlerdir. Moğolların “ongon” tabiriyle ifade ettikleri kutsallık, Çağatay Türklerince “töz” olarak adlandırılmıştır ve bu da tamga ve arma anlamlarına gelmiştir​​. Mitolojide, kurt motifleri genellikle kurttan türeme, gökten inme ve ışıktan olma gibi unsurlarla birleşir. Örneğin, Göktürklerin menşe efsanelerinde Bozkurt, kurtarıcı ve rehber bir figür olarak yer alır​​.

ESKİ TÜRK TARİHİNDE BOZKURT

Eskiçağda Türkler, büyük devletler kurduklarında Bozkurt sembolünü benimsemişlerdir. Göktürkler döneminde, kurt tuğ ve sancakların tepesinde yer alan bir devlet sembolü haline gelmiştir. Oğuz Kağan Destanı'nda Oğuz Kağan, beylerine “Alalım yay ile kalkan, nişan olsun bize buyan, kurt olsun bize uran…” şeklinde seslenir ve burada kurt, savaşın parolası olarak belirlenir​​. Ayrıca Dede Korkut Hikayelerinde de kurt yüzünün mübarek olduğu ifade edilmiştir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.