SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanlık Divanından Rus ve Belaruslu sporcuların Paris Olimpiyatları'na katılmasına tepki

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanlık Divanı, Rus ve Belaruslu sporcuların 2024 yılında Paris'te yapılacak Olimpiyat Oyunları'na katılmasına tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2023 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2023 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanlık Divanından Rus ve Belaruslu sporcuların Paris Olimpiyatları'na katılmasına tepki

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanlık Divanı, Rus ve Belaruslu sporcuların 2024 yılında Paris'te yapılacak Olimpiyat Oyunları'na katılmasına karşı çıktı.

KTMM Başkanlık Divanı tarafından bugün yayımlanan açıklamada, Rusya’nın 2014’te Ukrayna'ya karşı savaş başlatarak Kırım dahil Ukrayna’ya ait bir dizi bölgeyi işgal altına aldığını, binlerce sivili öldürdüğünü, yüzlerce yerleşim yerini yerle bir ettiğini ve Belarus yönetiminin bu konuda Rusya’ya destek verdiğini vurgulayarak şu ifadelere yer verildi:

“KTMM, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Rusya ve Belarus ulusal Olimpiyat Komitelerine 2024 Olimpiyat Oyunlarına katılımını yasaklama kararını memnuniyetle karşılıyor. Ancak, KTMM Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Rusya ve Belarus sporcularına 2024 Olimpiyat Oyunlarına tarafsız olarak katılmasına izin verme kararına kesinlikle karşı çıkıyor. Uluslararası hukuk, vatandaşlığı bir birey ile bir devlet arasındaki yasal bir ilişki olarak tanımlar. Rusya'nın Şubat 2014'te başlattığı Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili bir durumda, bir Rusya vatandaşı bu savaşa karşı çıkmıyorsa, Rus askerlerinin Ukrayna’da işlediği savaş suçlarını kınamıyorsa, Kırım’ın Rus işgaline karşı çıkmıyorsa onun tutumu Kremlin’in işgalci tutumuyla aynı olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, Rus sporcuların Olimpiyatlara herhangi bir statüde kabul edilmesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin, yerli Kırım Tatar halkına yönelik artan zulüm de dahil olmak üzere saldırgan Rusya’nın Ukrayna'daki suçlarını zımnen onaylaması anlamına gelecektir.”

RUS VE BELARUS SPORCULARI OLİMPİYATLARA KABUL EDİLMEMELİ

Rusya ve Belarus vatandaşı sporcuların 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarına katılımını, Moskova ve Minsk diktatör rejimleri tarafından, Ukraynalılar ve Kırım Tatarlarına yönelik soykırımı ve Ukrayna topraklarını işgal edilmesini haklı çıkarma girişimi olarak kullanılacağı belirtilen açıklamada, “KTMM Başkanlık Divanı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi İcra Kuruluna, Rus ve Belaruslu sporcuların hiçbir sıfatla 2024 Olimpiyat Oyunlarına alınmaması konusunda karar kabul etme çağrısında bulunuyor.” denildi.

Ayrıca açıklamada, olimpiyatlara katılacak olan tüm sporcuların haklarında; saldırı eylemlerine, egemen devletlerin topraklarını ilhak etme girişimlerine, ırk ayrımcılığının ve zulmün tezahürlerine olası desteklerine ilişkin kapsamlı bir inceleme yapılması içiçn çağrı yapıldı.

5 ÜLKE IOC’NİN KARARINA KARŞI ÇIKTI

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Ocak 2023’te Rus ve Belaruslu sporcuların "tarafsız" şekilde 2024 Paris Olimpiyatları'na katılabileceğini duyurdu. Rus ve Belaruslu sporcuların gelecek yıl Paris'te yapılacak Olimpiyat Oyunları'na katılmasına Polonya, Birleşik Krallık, Letonya, Litvanya ve Estonya karşı çıktı.

Söz konusu ülkelerin Dışişleri Bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada, Belaruslu ve Rus sporcuların gelecek yıl olimpiyatlara "tarafsız sporcu" olarak katılmasının bir alternatif olarak sunulduğu anımsatılarak, "Sporcuların rollerini belirleyen milliyetleri değildir. Aksine, Kremlin rejimini destekleyen hükümetler ve şirketler tarafından destekleniyorlar. Hatta bazıları doğrudan Rus ordusuyla ilişkili." denildi.

Açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'nın spor tesisleri dahil sivil altyapısına saldırdığına dikkat çekildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.