SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgal güçlerinden Kırım'da baskın: 3 Kırım Tatarı alıkonuldu!

Rus işgal güçlerinin bu sabah bir dizi Kırım Tatarının evine daha baskın düzenlediği ve arama yaptığı öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2023 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgal güçlerinden Kırım'da baskın: 3 Kırım Tatarı alıkonuldu!

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki işgalci yönetimin, Kırım Tatarlarına yönelik baskıları devam ediyor. Rus işgal güçlerinin bu sabah Aluşta’da yaşayan bir dizi Kırım Tatarının evine baskınlar düzenlediği ve arama yaptığı bildirildi.

Kırım Dayanışması sivil örgütü, Rus işgal güçlerinin bu sabah Kırım’ın Aluşta bölgesindeki Yukarı Şuma (Verhnyaya Kutuzovka) köyünde yaşayan 3 Kırım Tatarının evine baskın gerçekleştirdiğini duyurdu. Açıklamaya göre işgalciler, Aluşta Din Cemiyeti imamı ve Yukarı Cami imamı Yusuf Aşirov, Aluşta Din Cemiyeti üyeleri Vilen Üseinov ve Zinur Appazov’un evlerinde aramalar yaptı. Aramalardan sonra 3 Kırım Tatarının da alıkonulduğunu aktarıldı.

Kırım Tatarlarının evlerinde yapılan aramaların sözde Aşırılıkla Mücadele Merkezi görevlileri tarafından yapıldığı kaydedildi.  

ALUŞTA DİN CEMİYETİ, UZUN BİR SÜREDİR İŞGALCİLERİN BASKILARINA UĞRUYOR

Kırım’ın işgalci yönetimi uzun süredir Kremlin kontrolündeki sözde Kırım Müftülüğünden bağımsız olan Aluşta Din Cemiyetine baskı uygulamaya devam ediyor. Aluşta Din Cemiyeti Başkanı Kırım Tatarı Lenur Halilov ve denetim komisyonu üyesi Ruslan Mesutov 10 Haziran 2019’da alıkonulmuştu. Buna ek olarak Aluşta kentinin sözde savcılığı Aluşta Din Cemiyeti İmamı Yusuf Aşırov hakkında “yasa dışı misyonerlik faaliyetlerini yürütme” iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Daha sonra Aşirov, suçlu bulunarak para cezasına çarptırıldı.

1994 yılında Kırım’ın Bakanlar Kurulu kararıyla Aluşta’daki cami ve ona ait toprak karşılıksız ve süresiz olarak Halilov’un başkanı olduğu Aluşta Dini Cemiyetine devredildi. Fakat cemiyet, işgalden sonra camiyi ve ona ait toprağı Rus yasalarına göre tescil etmeye başladığı zaman, caminin sözde Kırım Müftülüğüne devredildiğini öğrendi. Bundan dolayı cemiyet, Kırım’ın sözde Mülkiyet İlişkileri Bakanlığına karşı dava açmıştı. 

Aluşta Din Cemiyeti, 22 Nisan 1993 tarihinde resmi olarak kuruldu ve 30 yıldır faaliyet gösteriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.