SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mahkemesi, Kırımlı siyasi tutsak Oleg Prıhodko'nun hapis cezasını uzattı

İşgalci Rusya, cezaevlerinde Kırımlı siyasi tutsaklara yönelik zulmünü sürdürüyor. İşgalcilerce 4 yıldır alıkonulan 65 yaşındaki Kırımlı siyasi tutsak Oleg Prıhodko’nun hapis cezasına 4.5 yıl daha hapis cezası daha eklendi.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2023 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2023 12:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mahkemesi, Kırımlı siyasi tutsak Oleg Prıhodko'nun hapis cezasını uzattı

Rus işgali altındaki Kırım’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonularak 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı siyasi tutsak Oleg Prıhodko’nun hapis cezasının uzatıldığını bildirildi. Rus mahkemesi yöneltilen iki yeni suçlama çerçevesinde Prihodko hakkında 4,5 yıl hapis cezası kararı aldı.

Suspilne haber ajansına konuşan siyasi tutsak Oleg Prıhodko’nun kızı Nataliya Şvetsova, Rus mahkemesinin “terörizm propagandası” ve “Nazizmin aklanması” suçlamaları çerçevesinde Prıhodkoyu suçlu bularak hapis cezasına 4.5 yıl hapis cezası eklediğini bildirdi.

8 Kasım’da düzenlenen mahkemeye Prıhodko alıkonulduğu Vladimir kentindeki cezaevinden çevrimiçi olarak katıldı.

SİYASİ TUTSAK PRIHODKO DEVAMLI BASKI ALTINDA

65 yaşındaki babasının cezaevinden çıkamayacağını belirten Şvetsova, “Onu devamlı hücre cezasına gönderiyorlar. Kötü muameleye maruz bırakıyorlar, onu öldürmek istiyorlar. Baskı uyguluyorlar, korkutuyorlar, beni ve annemi öldürmekle tehdit ediyorlar.” dedi.

Ayrıca cezaevinde Prıhodko’ya tıbbi yardımının sağlanmadığını ve ailesinin ona gönderdiği ilaçlara el konulduğunu aktarıldı.

OLEG PRIHODKO DAVASI

Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB), 9 Ekim 2019 tarihinde Kırım'ın Sak bölgesinde yaşayan Prıhodko’nun evinde arama yaptı. Prıhodko, her zaman açıkça Kırım'ın Ruslar tarafından işgal edilmesine karşı çıkıyordu ve Kırım'daki evinde Ukrayna bayrağı dalgalanıyordu. FSB görevlileri aramadan sonra yaptıkları açıklamada, garajda 200 TNT tipi patlayıcı, el bombası pimi ve yaralayıcı parçalar (doğranmış kaynak elektrotları) bulduğunu iddia etti.

İşgalciler, Prıhodko’nun Sak kentinde bulunan valilik binasını patlatma girişimi için hazırlandığını ve Prıhodko’nun alıkonulmasıyla terör eyleminin önlendiğini ileri sürdü. Avukat Nazim Şeyhmambetov, Prıhodko’nun Rusya Ceza Kanunu 205. maddesi (terörizm eylemi) ve 223.1. maddesi (patlayıcı maddeleri ve cihazlarının yasa dışı üretimi) çerçevesinde suçlandığını belirtti. Rus mahkemesi, 3 Mart 2021 tarihinde Ukraynalı aktivist, siyasi tutsak Oleg Prıhodko'yu 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Memorial İnsan Hakları Merkezi, Ukraynalı aktivist Prihodko'yu siyasi tutsak olarak tanıdı.

Ukraynalı siyasi tutsak Oleg Prıhodko, 5 yıl hapis cezasına çarpıtırılığı için 2024'te serbest bırakılması gerekiyor. İşgalci Rusya, Ukrayna yanlısı aktiviste yönelik baskısını sürdürmek ve serbest bırakmamak için bahane uydurmaya devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.