SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da Latin harflerine dayalı Kırım Tatar dili imla kuralları Ekim ayına kadar geliştirilecek

Ukrayna tarafından kabul edilen 2022-2032 Kırım Tatar Dili Geliştirme Stratejisi çerçevesinde Latin harflerine dayalı Kırım Tatar dili imla kurallarının Ekim 2024’de kadar hazırlanması planlanılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2024 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2024 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da Latin harflerine dayalı Kırım Tatar dili imla kuralları Ekim ayına kadar geliştirilecek

Ukrayna’da, Latin alfabesine dayalı Kırım Tatar dili imla (yazım) kurallarının Ekim ayına kadar geliştirilmesi planlanılıyor. İmla kuralları, dilbilimciler ve Kırım Tatar bilim insanlarının yer aldığı bir çalışma grubu tarafından geliştiriliyor.

Kıyiv’de, 23 Şubat 2024 tarihinde Uluslararası Ana Dil Günü ve Kırım’ın işgal edilmesinin 10. yıldönümü vesilesiyle Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrına Vereşçuk'un eş başkanlığında Kırım Tatar Dili Milli Komisyonunun toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Devlet Etnopolitika ve Vicdan Özgürlüğü Servisi temsilcileri ve diğer ilgili taraflar katıldı.

2022-2032 Kırım Tatar Dili Geliştirme Stratejisinin uygulanması ile ilgili atılan adımların ele alındığı toplantıda, dilbilimciler ve Kırım Tatar bilim insanlarının yer aldığı çalışma grubu Latin alfabesine dayalı Kırım Tatar dili imla (yazım) kurallarının Ekim ayına kadar geliştirilmesinin planlandığını aktardı.

"KIRIM TATAR DİLİNİN GELİŞTİRLMESİ UKRAYNA İÇİN ÖNEMLİDİR"

Bununla birlikte toplantıda, Kırım’daki yerleşim yerlerine tarihi Kırım Tatar isimlerinin geri kazandırılması konusu ve işgal altındaki Kırım'da Kırım Tatar halkının anadilde eğitim alma hakkının ihlal edilmesi durumu ele alındı.

Toplantıda konuşan Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrına Vereşçuk, “Kırım Tatar dilinin korunması ve geliştirilmesi önceliğimizdir. Biz hükümet olarak dilin korunmasına yönelik girişimlerin hayata geçirilmesi için her şeyi yapmalıyız. Ayrıca ilgili tüm tarafları bu sürece katılmaya davet ediyorum. Kırım Tatar dilinin kaybolmaması için hep birlikte elimizden geleni yapacağız. Bu dilin gelişimi Ukrayna için önemlidir." ifadelerini kullandı.

KIRIM TATARCA İÇİN YENİ İMLA GELİŞTİRİLECEK

Ukrayna Bakanlar Kurulu, 28 Temmuz 2023 tarihinde Kırım Tatar dilinin Latin alfabesine dayalı alfabesinin kullanılarak yazımının (imla) geliştirilmesine ilişkin kararı onayladı. Latin alfabesine dayalı Kırım Tatar dili imla kurallarının geliştirilmesinin hem Kırım Tatarları hem diğerleri için Kırım Tatar dilinin öğrenilmesini kolaylaşmasını öngörülüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.