SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreterinden “Kırım’ı işgalden arındırmak için 12 adım” planı

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, Kırım’ın yeniden Ukrayna kontrolü altına alındıktan sonra uygulanacak planın kaba taslağını paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2023 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2023 18:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreterinden “Kırım’ı işgalden arındırmak için 12 adım” planı

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, Pazar günü sosyal medya hesabından “Kırım’ı işgalden arındırmak için 12 adım” başlıklı bir metin yayımladı.

Danilov paylaşımında, Kırım'ı yeniden kontrolü altına aldıktan sonra Ukrayna'nın uygulayacağı planın kaba taslağını açıkladı. 12 maddeden oluşan plan; işbirlikçilerin cezalandırılmasını, Kırım Tatarları dahil tüm Ukrayna vatandaşı siyasi tutsakların serbest bırakılmasını, işgalcilerin yasa dışı olarak inşa ettiği Kırım Köprüsü'nün sökülmesini ve Sivastopol (Akyar) kentinin adını “Obje no 6” olarak değiştirilmesini öngörüyor.

İŞBİRLİKÇİLER CEZALANDIRILACAK!

Danilov’un planına göre 2014 yılında Kırım'ın işgal edilmesinden bu yana yarımadada Ruslarla işbirliği yapanlar ve Ukrayna’ya ihanet edenlerin hepsi adalete teslim edilecek. Hapis cezasına uygun olmayan insanlara karşı ise ömür boyu devlet kurumlarında çalışma yasağı ve emekli maaşlarından mahrum bırakma cezası uygulanacak. Bununla birlikte plan, "Rusya’nın vatana ihanet suçlaması" ile suçlanan tüm Ukrayna vatandaşlarının ve savaş suçları işleyen Rusya vatandaşlarının Ukrayna’ya iade etmesini ayrıca Kırım'da Rus propagandasını yayan, çocukların askerileştirilmesine yardım eden herkesin cezalandırılmasını öngörüyor.

KIRIM’A YASA DIŞI YERLEŞEN RUSLAR SINIR DIŞI EDİLECEK!

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreterinin planı, 2014’ten sonra Kırım’a yasa dışı olarak yerleşen tüm Rusya vatandaşlarının sınır dışı edilmesini, 2014’ten sonra gayrimenkulün satın alınması veya kamulaştırılması dahil olmak üzere Rus mevzuatına göre yapılan tüm işlemlerin, alınan kararların geçersiz sayılmasını öngörüyor. 

“KIRIM KÖPRÜSÜ” SÖKÜLECEK

Rusya’nın yasa dışı inşa ettiği Kırım Köprüsü'nün söküleceğini belirten Danilov, işgale karşı çıkan Ukrayna vatandaşlarına karşı baskı gerçekleştiren Rus yetkililerin ve işbirlikçilerin isimlerinin bir veri tabanında toplanması gerektiğini ayrıca "nüfusun bir kısmında toplum bilincine uygulanan Rus propagandasının sonuçlarını etkisiz kılmak için geniş çaplı bir arındırma programı uygulanacağını" vurguladı.

Bununla birlikte Danilov, Rusya’nın, Kırım Tatar ve Ukrain siyasi tutsakları derhal serbest bırakması ayrıca onlara verilen maddi ve manevi zararın tazmin etmesi gerektiğini belirtti.

SİVASTOPOL’ÜN ADI DEĞİŞECEK

Plandaki 12. maddede “Irkçılık ideolojisi, olumsuz mit oluşturma ve tarihi yeniden yazma sistemindeki yeri ve rolü dikkate alınarak sözde ‘Rus ihtişamının şehrinin’ (Sivastopol) adı “Obje no 6” olarak değiştiriliyor. Ukrayna Parlamentosu daha sonra kentin yeni ismine dair karar kabul ediyor. İsmi Ahtiyar olabilir.” ifadelerine yer verildi.

“KIRIM UKRAYNA’DIR!”

Açıkladığı planın kaba bir taslak olduğunu belirten Danilov, farklı alanlardaki uzmanların katılımıyla Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Ofisi tarafından geliştirilen ayrıntılı ve yasalara uygun planının, yeni Kırım’ı İşgalden Kurtarma Stratejisine ekleneceğini aktararak, “Kırım Ukrayna’dır! Kırım’da bizim geri dönmemizi bekleyen vatandaşlarımız yaşıyor! Perekop Kıstağı'na (Or Boynu) umutla ve inançla bakan milyonlarca insanı hiçbir zaman unutmadık ve unutmayacağız.” açıklamasını yaptı.

UKRAYNA'NIN KIRIM'I İŞGALDEN KURTARMA STRATEJİSİ

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, 11 Mart 2021’de Kırım Yarımadası’nı işgalden kurtarma stratejisini kabul etmişti. Rusya, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlatmadan önce Ukrayna yarımadayı sadece siyasi-diplomatik yollarla işgalden kurtarma yollarını değerlendiriyordu. Ancak Rusya topyekun savaş başlattıktan sonra Ukrayna yönetimi toprak bütünlüğünü askeri yollarla geri kazanmaya hazır olduklarını birçok kez vurguladı.

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva ile yaptıkları açıklamada, Rusya’nın başlattığı geniş çaplı saldırı çerçevesinde Ukrayna’nın Kırım’ı işgalden kurtarma stratejisini değiştirdiğini ve yeni belge üzerinde çalışmaya başlandığını açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.