SON DAKİKA
Hava Durumu

Ankara Ukrayna Parkı törenle açıldı

Ankara Çankaya Belediyesi, 1 Ekim 2022 tarihinde Ankara'daki Kızılırmak Mahallesi'nde yapımı tamamlanan Ukrayna Parkı'nın açılış törenine imza attı. Törene, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Ukrayna ve Kırım Tatar diasporasının temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2022 18:45
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2023 00:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ankara Ukrayna Parkı törenle açıldı

Ankara Çankaya'da Ukrayna Parkı açıldı. Parkın bugün gerçekleşen açılış törenine; Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit ve Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer ile çok sayıda isim katıldı. İstiklal Marşı ve Ukrayna Milli Marşı'nın okunduğu törende, Ukrayna Parkı ile halkın hizmetine sunulacak üç parkın projelerini anlatan video gösterimi yapıldı.

"UKRAYNA'DA VE TÜM DÜNYADA SAVAŞLARIN SON BULMASINI İSTİYORUZ"

Açılış töreninde, Ukrayna Büyükelçisi Vasıl Bodnar'ın selamını ileterek konuşmasına başlayan Müsteşar Çernışev, Türkiye'ye savaşta olan Ukrayna'nın yanında olduğu ve destekleri için teşekkür etti. Ayrıyeten Çankaya Belediyesine açılışı yapılan park için teşekkür eden Çernışev, "Bu park, halklarımız ve ülkelerimiz arasındaki güçlü bağın göstergesidir, Ankara'nın kalbinde böyle bir parkın açılması ilişkilerimizin daha da geliştiğini işaret ediyor. Biz büyükelçilik olarak parkın yeşillendirilmesi ve diğer işlemler için elimizden geleni yapmaya hazırız. Umuyoruz ki bu park, Ukraynalılar ve Türk halkı için kaynaşma yeri olur. Ukrayna'da ve dünyada tüm savaşların son bulmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA PARKINI AÇMA KARARI 3,5 YIL ÖNCE ALINDI"

Açılış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, şu ifadelere yer verdi:

"Bugün güzel bir gün çünkü bugün Çankaya'mıza 3 Park kazandırdığımız bir gün şu anda açılışını burada yaptığımız ise Ukrayna Parkı'mız. Atatürk Kültür Merkezi de ihalesi tamamlandığında hedefimiz, 29 Ekim 2023'e yetiştirmek yani Cumhuriyetimizin 100. yılında gelecek yıl hem 750 dönüm Bademlidere Kent Ormanı'nı 23 Nisan'da açacağız hem de Atatürk Kültür Merkezi'ni 29 Ekim 2023'te inşallah açacağız ve Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan edeceğiz.

Bugün açılışını yaptığımız parkımızın adı Ukrayna; biz bu parka Ukrayna adını verme kararını belediye meclisimizde aslında üç buçuk yıl önce aldık. Üç buçuk yıl önce, Ukrayna Parkı adını verme kararı aldığımızda Rusya, Ukrayna'yı işgal etmemişti, bu savaş yoktu ama şimdi bugün bu parkı açmak daha bir anlamlı oldu. Çünkü Ukrayna, egemen ve bağımsız bir devlettir hem Türkiye Cumhuriyeti devletimiz hem de uluslararası bütün kamuoyu Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı bir noktada durdu. Bağımsız bir devleti işgal etmek uluslararası hukuka da aykırıdır. Biz bugün bu parkı açarken 'Savaşlar olmasın, diyoruz biz bu parkı açarken insanlar ölmesin diyoruz biz bu parkı bugün açarken sonuna kadar barışı savunduğumuzu ve her egemen devletin üniter yapısına, sınırlarına, bağımsızlığına saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Onun için 'savaşa hayır, barışa evet' diyerek bu parkımızı armağan ediyoruz"

Geleneksel Ukrayna şarkılarının seslendirildiği açılış töreninde, Kırım Derneği Genel Merkezinin Kırım Tatar halkoyunları ve müzik topluluğu “Cıyın Ansambli” sahne aldı. Ardından Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev arasında hediye takdimi gerçekleşti.

ALPER TAŞDELEN: UKRAYNA PARKI'NI BARIŞA ADADIK

Belediye Başkanı Taşdelen, açılış kapsamında Kırım Haber Ajansına ( QHA) yaptığı açıklamada, belediye meclisi ile parka, Ukrayna adının verilmesini üç buçuk yıl önce kararlaştırdıklarını vurgulayarak, "Bir önceki Ukrayna Büyükelçisi ile temaslarımız sonunda bu kararı üç buçuk yıl önce almıştık. Bu kararı aldığımızda savaş yoktu ama şimdi Rusya'nın Ukrayna'yı işgali var. O nedenle bu parkın açılması daha bir anlam kazandı. Biz savaşlar olmasın istiyoruz, her devletin egemenliğine sınırlarına saygı gösterilsin istiyoruz, BM kurallarına, kaidelerine, mevzuatına her devlet uysun istiyoruz ve barış olsun istiyoruz, insanlar ölmesin istiyoruz bu parkı da bugün barışa adadık." dedi.

MÜKREMİN ŞAHİN: UKRAYNA-TÜRKİYE DOSTLUĞU GÜÇLENİYOR

QHA'ya konuşan Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, "Bugün güzel bir gün Ankara'nın Çankaya'nın merkezinde çok güzel bir park açılışı oldu. Çankaya Belediyesine teşekkür ederiz. Her geçen gün Türkiye'de, Ukrayna'nın tanınırlığı daha çok artmakta ve Ukrayna-Türkiye dostluğu her geçen gün daha da güçlenmekte. Biz gelecek için çok ümitliyiz" ifadelerini kullandı.

CELİL SÜMER: UKRAYNALI DOSTLARIMIZIN YANINDAYIZ

QHA mikrofonuna konuşan bir diğer isim olan Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer ise şu ifadeleri dile getirdi:

"Ülkemizin Ukrayna'nın yanında olduğunu her zaman hissetmemiz çok ayrı bir keyif veriyor. Önemli olan biz Türk halkı olarak her zaman dostlarımızın yanında olduk. Ukrayna ile ilgili her zaman dostluğumuzun bu şekilde daha da gelişmesi daha da pekişmesi bizi Ukrayna Dostluk Derneği olarak çok mutlu ediyor. Her zaman bu kadim devletin, bu kadim ülkenin yardımseverliği, dünyaya karşı gösterdiği, egemen devletlere karşı göstermiş olduğu saygıyı ve bu tür çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Buradan Sayın Çankaya Belediye Başkanımız Alper Taşdelen beye derneğimiz adına, Ukrayna'daki yaşayan tüm Türkler adına, oradaki dostlarımız adına çok teşekkür ediyoruz. Umarız, bu tür çalışmalar, iki ülke arasındaki dayanışmayı çok daha anlamlı ve güzel hale getirir. Mutlaka bu savaş bitecek, savaş bittikten sonra ise bunlar çok güzel çalışmalar olarak insanlar aklında kalacak. Sonsuz teşekkürler…"

Açılış töreninde yer alan; Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Çankaya Belediyesi Meclis Başkan Vekili Özgür Erdem İncesu, Çankaya Belediyesi Meclis ve Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Deniz Aşçı, Başkent Doğal Gaz Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürü Asim Yüksel ve protokol, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ukrayna Parkı'nın açılış töreninden kareler:

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.