SON DAKİKA
Hava Durumu

Adıyaman'daki depremzedeler Ramazan ayında unutulmadı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk gününden bu yana sahada aktif olarak yardım faaliyetlerinde bulunan gönüllüler tarafından afet bölgesindeki depremzedeler Ramazan Ayı'nda da unutulmadı.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2023 08:57
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2023 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Adıyaman'daki depremzedeler Ramazan ayında unutulmadı

Ayyıldız Huri Kaptan/QHA ANKARA

Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde art arda meydana gelen iki büyük deprem ile sarsıldı. Deprem felaketinin ardından binlerce insan hayatını kaybederken yüz binlerce kişi de evini ve yaşadığı şehri terk etmek zorunda kaldı. Türkiye'de 11 ili kapsayan deprem felaketinin üzerinden iki ay geçmesine rağmen toplamda sayısı 25 bini bulan artçı sarsıntılar ise meydana gelmeye devam ediyor. Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından insanlar, afetzedelerin yaralarını sarmak için seferber oldu. Deprem felaketinin ardından 2 aydan fazla bir süre geride kalırken bölge halkı hayata tutunma mücadelesi veriyor.

ADIYAMAN'DAKİ DEPREMZEDELER RAMAZAN AYINDA UNUTULMADI

Türkiye'yi derinden sarsan ve 11 ili kapsayan depremin en çok etkilediği yerlerden biri olan Adıyaman'da afet bölgesindeki depremzedeler Ramazan Ayı'nda da unutulmadı.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde hızla büyüyen yoksulluk, çevre kirliliği, enerji krizi gibi temel konularda çalışma yapmayı gaye edinen ve yardım faaliyetleri ile öne çıkan Dünya Gelecek Derneği (Woff International), depremin ilk gününden bu yana afet bölgesinde aktif yardım faaliyetlerinde bulunan gönüllü Elanur Haydaroğlu ve Adıyamanlı depremzede gönüllü öğretmen Ahmet Rençber tarafından 15-16 Nisan 2023 tarihlerinde Adıyaman'daki afetzedeler için çeşitli programlar düzenlendi. Gönüllülerin el birliği ile çadırkent içerisinde hazırlanan zengin menülü iftar yemeğinin ardından yöreye özgü lezzetlerden çiğköfte hazırlanarak halka ikram edildi. Diğer yandan hayatları her anlamda olumsuz etkilenen çocuklara yönelik de moral amaçlı eğlence etkinlikleri düzenlendi.

Gönüllüler, çocuklarla oyunlar oynadı, dans etti ve çocuklara çeşitli hediyeler verdi.

Dünya Gelecek Derneği (Woff International) Başkanı Av. Muhammed Burak Balkıs, Kırım Haber Ajansına yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Derneğimiz İstanbul merkezli genç ve gönüllü ekip arkadaşlarından oluşmaktadır. Derneğimizin faaliyetleri arasında insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra çevresel  ve iklimsel sorunlara çözüm arayışları da yer almaktadır. Depremin ilk gününden itibaren bölgede aktif olarak bulunmaktayız. Bugün ise Adıyaman'da iftar programı düzenledik. Geleceğimize yön verecek çocuklarımızı mutlu etmek adına onlarla oyunlar oynadık, hediyeler dağıttık. Derneğimize desteklerinizi bekleriz. Gönüllü olmak isteyen arkadaşlarımızı aramıza bekliyoruz."

Gönüllülerle ortak gerçekleştirilen söz konusu etkinlik sonrası aldıkları dönüşlerden ve insanların memnuniyetten duyduğu mutluluğu paylaşan Adıyamanlı depremzede, gönüllü, öğretmen Ahmet Rençber ise “Bu etkinlik, insanlarımızın unutulmadığını ve bir nebze olsun yaşadıkları olumsuzluklardan uzaklaşmasına, mutluluğuna vesile oldu bu da yardımların ne kadar yerinde olduğunu gösterdi” ifadelerini kullandı.

Ahmet Rençber, bölgeye gelen yardımların sürdürülebilir bir hayata dönüşü destekleyici biçimde gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Şehirdeki son duruma ilişkin QHA'ya değerlendirmelerde bulunan Rençber, dağıtılan yardımların şehrin dinamiklerinin göz önüne alınmadan yapılmasının bazı dengesizliklere yol açabildiğine vurgu yaptı. Rençber, bunun için “Esnafların desteklenip işlerinin başlarına dönmeleri sağlanmalı, onlar normal işleyişe dönerse bölgede yaşam normale daha hızlı döner. Şehir açısından bu çok önemli. Örneğin bölge için satın alınan yardımlar buradaki dükkanlardan alınabilir.” dedi.

Havaların ısınmasıyla kalıcı barınma yerlerine geçilmesi ihtiyacının aciliyetinin önemine de değinen Öğretmen Ahmet Rençber, şehrindeki hayatın normale dönebilmesi için beklentilerini ve temennilerini şöyle sıraladı:

“İnsanların geçici barınma yerlerinden kalıcı barınma yerlerine geçmesinin, bölgedeki iş istihdamının artırılmasının ve eğitimin tekrardan başlamasının sağlanması.”

"Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın. Bir an önce toparlanmak için çabalarımızı sürdüreceğiz" diyen Ahmet Rençber, depremin ardından yaraların hızla sarılması için çabalamaya devam edeceklerini yineledi.

Depremin ilk gününden bu yana afet bölgesinde etkin ve çeşitli yardım faaliyetlerinde bulunan gönüllü Elanur Haydaroğlu da “Çocuklarımızın, insanlarımızın mutluluğu bizim de mutluluğumuz, onları yüklerinden bir nebze de olsa uzaklaştırmak, yüzlerindeki ufak bir gülümseme, bizleri de fazlasıyla mutlu ediyor. Onlar için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.