SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya Kadınlar Günü Doğu Türkistan'da nasıl geçiyor?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dünyanın dört bir yanında kutlanıyor. Çin işgalindeki Doğu Türkistanlı kadınlar ise bu günü zulüm ve baskı altında geçiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2024 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dünya Kadınlar Günü Doğu Türkistan'da nasıl geçiyor?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanması gayesiyle dört bir yanında kutlanıyor. Çin Komünist Partisi tarafından hakları gasp edilen Uygur Türkü kadınlar ise unutuluyor.

DOĞU TÜRKİSTAN'DA KADIN OLMAK

Kırım Haber Ajansı (QHA), Çin zulmüne uğrayan ve hayatta dahi olup olmadığı bilinmeyen, kendisinden hâlâ haber alınamayan pek çok Uygur Türkü kadınları unutmuyor ve hatırlatıyor. Çin tarafından Uygur Türkü kadınların tutuklanma sebepleri ise kiminin Türkiye'ye gelmiş olması, kiminin Türkiye'de eğitim almış olması, kiminin ise yakınlarının veya çocuklarının Türkiye'de eğitim alıyor olmasıydı. 

SEYİDE AHMET

Seyide Ahmet 39 yaşında. Ankara Gazi Üniversitesi yüksek lisans mezunu, 2 çocuk annesi, oğlu 6, kızı 1 buçuk yaşındayken 2017 yılında evinde tutuklanarak toplama kampına götürüldü. Hâlâ haber alınamıyor.

AYGÜL ELİ

Aygül Eli 37 yaşında. Ankara Gazi Üniversitesi yüksek lisans mezunu. Bir çocuk annesi, kızı 2 yaşındayken 2017 yılında evinde tutuklanarak toplama kampına götürüldü. Hâlâ haber alınamıyor.

MİHRİAY ERKİN

Mihriay Erkin 32 yaşında. Pekin Posta ve Telekomünikasyon Üniversitesinde okudu. Daha sonra Şangay Jiaotong Üniversitesi Bitkisel Bioteknoloji bölümünde yüksek lisans yaptı. Çin'de meşhur Guanghua Mühendislik Teknolojisi Ödülü aldı. Japonya Tokyo Üniversitesinde Bitkisel Bioteknoloji alanında Doktora eğitimi aldı. Çin hükumeti tarafından ailesiyle tehdit edildi. Doğu Türkistan'a döndü. 2020 Şubat ayının sonunda Çinli polislerce evinde tutuklandı. Toplama kampına götürülen Erkin'in cansız bedeni kısa bir süre sonra ailesine teslim edildi. 

AYGÜL ABLET

Aygül Ablet 31 yaşında. Tıp Fakültesi mezunu. Pediatri alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2018 yılında evinde Çinli polisler tarafından tutuklanarak toplama kampına götürüldü. Hâlâ haber alınamıyor.

SURİYE TURSUN

Suriye Tursun 59 yaşında. Oğlu Cevlan Şirmehmet'i, Türkiye'de hukuk eğitimi aldığı sıırada ziyaret etmek için Türkiye'ye geldi. Doğu Türkistan'a döndüğünde tutuklanarak toplama kampına götürüldü. Hâlâ haber alınamıyor.

ÇİMENGÜL AVUT

Çimengül Avut 40 yaşında. Şair ve yazar. Üniversite mezunu.1995 yılı Doğu Türkistan'daki Kaşgar Uygur Yayınevinde editör olarak çalışmaya başladı. Temmuz 2018'de Çinli polisler tarafından evinde tutuklanarak toplama kampına götürüldü. Hâlâ haber alınamıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.