SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Bu ortamda topladığımız yardımlar damla gibi ama damlaya damlaya göl olur

Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM'nin deprem bölgelerine yaptığı yardım faaliyetini Kırım Haber Ajansına anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2023 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2023 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Bu ortamda topladığımız yardımlar damla gibi ama damlaya damlaya göl olur

Türkiye'yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kırım Tatarları ve Ukrayna halkı, Rus saldırılarına rağmen kolları sıvadı. Deprem bölgelerine yaklaşık 100 kişilik arama kurtarma ekibi sevk eden Ukrayna'nın yanı sıra Kırım Tatarları insani ve nakdi yardım gönderdi.

KIRIMOĞLU, DEPREM BÖLGELERİNE YAPILAN YARDIM HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) geçen haftalarda depremin merkezi üssü Kahramanmaraş'a yardım tırı göndermişti. KTMM bugün ikinci kez deprem bölgelerine yardım tırı gönderdi. Yola çıkan tırın ardından Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu konuya ilişkin bilgi verdi.

Kırım Haber Ajansına (QHA) açıklama yapan Kırımoğlu, uluslararası şirketlerin hesabına göre deprem bölgelerinde 84 milyar dolarlık bir zararın meydana geldiğini belirtti. Kırımoğlu, "Kırım Tatarları olarak akrabalarımız böyle bir durumdayken elimizden gelen yardımı yaptık. Bu büyük zararların etrafında topladığımız yardım bir damla gibi ama 'Damlaya damlaya göl olur' derler" ifadelerini kullandı. 

"65 BİN DOLAR NAKDİ YARDIM TOPLANDI"

Kırımoğlu, söz konusu yardımlara yalnızca Kırım Tatarlarının değil Ukraynalıların, Azerbaycan Türklerinin ve Çeçenlerin de katkı sağladığını belirtti. Ayrıca Kırımoğlu, toplanan yardımların 65 bin dolar civarında olduğunu dile getirdi.

KIRIM TATARLARININ LİDERİ KIRIMOĞLU'NDAN ÇAĞRI

Rus işgali altındaki Kırım'ın son durumu ile ilgili bilgi veren Kırımoğlu, "Kırım'ın savaşla değil diplomatik yolla kurtarılmasını çok istedik. Ama olmadı. 30 Mart 2022'de Türkiye'de Ruslarla konuştuğumuz zaman öyle bir adım attık ki, 'Kırım müzakere edilecek. Bu süre içerisinde size silah kullanmayacağız' dedik. Onu da kabul etmediler. Öyleyse tek yol olarak savaş kaldı" vurgusu yaptı. 

Kırımoğlu, vatan Kırım'da yaşayan Kırım Tatarlarına şu şekilde çağrıda bulundu:

"Ukraynalılar (Ukrayna'yı Rus işgalinden kurtarmak için) eminim ki sivil binalara ateş açmayacak ama Kırım Tatarları askeri bölgelerden, havalimanlarından uzak dursunlar. Orada 144 tane askeri üs var. Oralardan uzak dursunlar. Ama Kırım mutlaka kurtarılacak."

ASRIN FELAKETİ:  6 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ

Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 saat 04.17'de merkez üssü Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre uluslararası 4. seviye alarm verildi. Deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Hatay, Osmaniye, Kilis ve Adana'da şiddetli bir şekilde hissedildi. Ayrıca Suriye'de de hissedilen depremin ardından binlerce kez artçı sarsıntı meydana geldi.

Aynı gün öğleden sonra Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti. 70'ten fazla ülke, arama kurtarma ekibi, teçhizat ve insani yardım gönderdi. Türkiye 7 gün milli yas ilan etti.  Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin artçı sarsıntıları ve  depremleri gerçekleşmeye devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ederken, can kaybı sayısı 46 bini aşmış durumda.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.