SON DAKİKA
Hava Durumu

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan QHA’ya özel açıklamalar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kırım Haber Ajansının (QHA) Birleşmiş Milletlerin müzakere teklifi ve KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatındaki rolü hakkındaki sorularına yanıt verdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2024 21:10
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2024 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan QHA’ya özel açıklamalar

Yağmur Filiz ŞAHİN/QHA Ankara

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TÜRKSOY’da gerçekleşen “Doğumunun 100. Yılında Sanatçı Kimliğiyle KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş” başlıklı programın akabinde Kırım Haber Ajansına (QHA) konuştu. Cumhurbaşkanı Tatar, QHA’nın Birleşmiş Milletlerin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile müzakere teklifi konusundaki sorusuna yanıt verdi.

"ORTAK ZEMİN İÇİN KARŞI TARAFIN EGEMENLİĞİMİZİ TANIMASI GEREK"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın müzakere teklifi hakkında değerlendirmede bulunan Tatar, GKRY ile KKTC’nin arasında müzakere (ortak zemin) olup olmadığıyla ilgili bir araştırmada bulunulması gerektiğini söyledi. Tatar, KKTC’nin bağımsızlığına dikkat çektiği konuşmasında, “Ortak zeminin oluşabilmesi için karşı tarafın egemenliğimizi, eşitliğimizi ve uluslararası eşitlik statümüzü kabul etmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Tatar yeni siyaset olarak adlandırdığı KKTC politikasının ana temelinde egemenlik olduğunu vurguladı. Ayrıca Tatar, Türk askerinin Ada’dan çekilmesi için Yunanistan’ın müzakere adı altında oyun oynadığını belirterek, “Dolayısıyla böyle bir durumda bu asla gerçekleşmez” dedi.

Müzakere olması durumda Kıbrıs’ın durumunu, Gazze’deki soykırıma benzeten Tatar, Türkiye CumhuriyetiWnin KKTC topraklarından çekilmemesi ve garantör olarak devam etmesi gerektiğini ifade etti. Tatar, yeni siyaset anlayışından çekilmeyeceklerini de sözlerine ekledi.

"KIBRIS TÜRK HALKI TÜRK DÜNYASININ AYRILMAZ PARÇASIDIR"

Tatar, QHA'nın, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatındaki (TDT) gözlemci üye statüsünü hatırlatarak yönelttiği, “KKTC’nin, tam üye olması durumda TDT’ye katkısı ne olacak?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Biz bütün Türk dünyasının Doğu Akdeniz’de, Akdeniz’e açılan bir kapısıyız. Biz Kıbrıs Türk halkı olarak bütün Türk dünyasının ayrılmaz ve kopmaz bir parçasıyız. Çünkü bizim dinimiz de dilimiz de kültürümüz de aynı. Gönül birliği ve zenginliği içerisinde bugünlere kadar her türlü mücadeleyi başımız dik bir şekilde gerçekleştirdik ve onurlu bir yaşam sürdürebilmek için bağımsızlığımıza önem vermekteyiz. Bu mücadeleyi vermeseydik, bunun bedelini ödemeseydik, bugün Kıbrıs bir Yunan adası olacaktı”

Tatar, KKTC’nın TDT'de bağımsız bir devlet olarak yer almasının gelecek günlerde enerji, güvenlik ve ekonomi alanlarına büyük bir katkı sağlayacağını dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.