SON DAKİKA
Hava Durumu

TÜRKSOY’da KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş anıldı

TÜRKSOY, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla “Doğumunun 100. Yılında Sanatçı Kimliği ile KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş” başlıklı anma programı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2024 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2024 20:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TÜRKSOY’da KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş anıldı

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) ve KKTC'nin Ankara Büyükelçiliği organizasyonuyla 20 Şubat 2024 tarihinde “Doğumunun 100. Yılında Sanatçı Kimliği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş” başlıklı anma programı düzenlendi.

Program, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ve KKTC’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu'nun katılımıyla icra edildi.

ETKİNLİKTE ÇOK SAYIDA KATILIMCI YER ALDI

Saat 14.00’te TÜRKSOY binasında gerçekleşen etkinliğe; KKTC eski Başbakan Yardımcısı, Denktaş Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Serdar Denktaş, Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Yaveri Hamit Soybir, Türkiye Dışişleri Bakanlığı KÜGY Genel Müdür Yardımcısı İlhan Şener, KKTC Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Fatma Arşehit Soykan, KKTC Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Dairesi Müdürlüğü Leman Ünversi, Dışişleri Bakanlığı KDGM Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügrergin, Başbakan eski Baş Müşaviri ve Özel Kalem Müdürü Zeynel Yeşilay, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar Aliyev, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Abdulsamet Taş, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Mekan İshan Guliyev, SESRIC Genel Direktörü Zehra Zümrüt Selçuk, Konya Milletvekili, TBMM KKTC Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem, TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, AHBV Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fulya Bayraktar, TRT Dış Yayınlar Dairesi Başkanı Onur Çekiçi, ABB Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ramazan Kabasakal, Elektronik Yüksek Mühendisi, fotoğraf sanatçısı Mehmet Gökyiğit katıldı.

Etkinlik, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın fotoğraf sergisinde kurdela kesim töreniyle başladı. Açılış konuşmalarını Büyükelçi İsmet Korukoğlu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve son olarak KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptı.

"RAUF DENKTAŞ ÖMRÜNÜ ANAVATAN BİRLİĞİNE ADADI"

Açılış ve selamlama konuşmalarının ilkini yapan KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Korukoğlu, Kıbrıs Türklerinin unutulmaz lideri Denktaş’ı andığı konuşmasında, "Kıbrıs Türkü’nün varoluş ve özgürlük mücadelesinin Dr. Fazıl Küçü'ten devralankurucu Cumhurbaşkanımız tüm hayatını Kıbrıs Türk halkını hak, eşitlik ve özgürlük davasına adamış ve haklı mücadelemizi anavtaan Türkiye ile fikir ve gönül birliğinde ömrünün son günlerine kadar özveri ve dirayetle savunmuştur" ifadelerini kullandı. Denktaş'ı cesareti ve diplomatik zekasıyla bir mücahit olduğunu vurgulayan Korukoğlu, onun sanatçı yönünü de ele aldı. Denktaş'ın yalnızca devlet adamı olmadığını aynı zamanda onun yazar, şair ve foroğraf sanatçısı olduğunua vurgu yaptı. 

Büyükeçilik ile birlikte programın düznelenmesinde iş birliği yapan TÜRKSOY'a teşekkür etti. Büyükelçi Korukoğlu konuşmasını, "KKTC’nin uluslararası camia içerisinde hak ettiği yeri alması için canla başla çalıştığımız bu dönemde bu tür etkinlikler bizim için anlam kazanmaktadır. Türk dünyasının önemli isimlerinin eserlerini tanımak, korumak ve daha önemlisi gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak önemli görevlerimizdendir" ifadeleriyle sonlandırdı. Korukoğlu konuşmasında; ömrünü hak, eşitlik ve özgürlük mücadelesine adayan Dr. Fazıl Küçük'ü, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş'ı ve canlarını feda eden şehitleri rahmetle andı. 

"TÜRK HALKLARI DENKTAŞ'I VE ONUN MÜCADELESİNİ UNUTMAYACAK, UNUTTURMAYACAK"

Ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev kürsü konuşmasında, kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın sanatçı yönüne vurgu yaparak, “Hayatı, mücadeleyle dolu, ülkesine sınırsız sevdayla bağlı olan Denktaş, siyasi hayatının yanı sıra, aynı zamanda sanatçı, yazar ve şair kimliğiyle de önemli bir şahsiyet haline gelmiştir. Bundan dolayı Türkiye Cumhuriyeti, Denktaş'a Üstün Hizmet Şeref Madalyası takmıştır. Fotoğrafçı kimliği ile de bilinmekte olan Rauf Denktaş, resmi görüşmelerinde bile fotoğraf makinesi ile bulduğu her şeyi belgelemeye çalışmıştır. О, Amerika’da, Avrupa’da, Türk dünyasında ve Türkiye'de fotoğraf sergileri açmıştır. Fotoğrafları çeşitli kitaplarda ve takvimlerde kullanılmıştır”  bilgilerini anımsattı. 

Programda katılımcılara teşekkür eden Raev konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:

“Rauf Denktaş ülkesinin varlığı, bütünlüğü ve bağımsızlığı yolunda verdiği onurlu mücadeleye ortaya koyduğu değerler ve aynı zamanda sanatçı kimliği ile daima hatırlanacaktır. İnsan olmanın, dava adamı olmanın, aile olmanın tüm değerlerini üstünde toplayan Denktaş, Kıbrıs Türk Halkının, Türk milletinin kalbinde yaşamaya sonsuza kadar devam edecek, gelecekte genç nesillere örnek olacaktır. Onu ve mücadele arkadaşlarını minnet ve şükranla yâd ediyoruz. Türk halkları olarak onu asla unutmayacak, unutturmayacağız. Ruhu şad, mekanı cennet olsun”

"O SADECE LİDER DEĞİL, BİR BARIŞ SAVUNUCUSUYDU"

KKTC Başbakan Yardımcısı, Kültür ve Çevre Bakanı Ataoğlu ise akabinde yaptığı konuşmada, "Kıbrıs Türk halkının untulmaz değerlerinden biri olan Rauf Raif Denktaş'ı anmak ve onun mirasını hatırlamak için bir araya geldik. Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın doğumunun 100. yılı ve aramızdan ayrılışının 12 yılındayız. Denktaş, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü ve halkların savunması için yaşamını adayan büyük bir insan ve devlet adamıydı. Kıbrıs'ın bölünmesi ve Ada üzerindeki siyasi gerilimin artmasıyla Denktaş, Kıbrıs Türk halkının haklarının korunması için mücadele etmiştir. KKTC'de baskılarla mücadele eden Kıbrıs Türkleri 1974 yılında Türkiye'nin müdahalesiyle KKTC'nin kurulmasına öncülük etmiş büyük bir liderdir. Denktaş, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü ve mücadelesinde birçok zorlukla karşılaştı ancak liderliği sayesinde uluslararası alanda onun sayesinde Kıbrıs sorununu tüm dünyaya duyurdu. Denktaş, sadece KKTC'nin lideri değil bir barış savunucusuydu. Kıbrıs sorununa adil ve diyalog yoluyla kalıcı bir çözüm bulunması için çaba harcadı. Benim iki bayrağım var diyerek Türkiye'ye olan bağlılığını her fırsatta dile getiir, Anadolu'nun her köşesinde Kıbrıs sorununu anlatmıştır. Kıbrıs Türk halkı Denktaş'ın izinden gitmeye devam edecek ve onun mirasını koruyacaktırdedi.

“RAUF DENKTAŞ’IN EN BÜYÜK SANAT ESERİ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’DİR”

Programa katılım sağlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Doğumunun 100. Yılında Sanatçı Kimliği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş" konulu  etkinlikte olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Yılmaz, konuşmasının başında onurlu mücadeleye ömrünü adayan Denktaş'ı yad etti. Yılmaz, "TÜRKSOY'un ev sahipliğinde merhum Denktaş'ı bugün yalnızca lider kişiliği ve devlet adamlığıyla değil aynı zamanda sanatçı yanıyla anmış olacağız. Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkü on yıllarca Rum mezalimine korkuuszuca direnmiş, can vermiş, kan vermiş ve hürriyetinden vazgeçmemiştir. EOKA zulmüne rağmen 1571'den beri yurdu bildiği toprağı bırakmamış egemenliğinden asla taviz vermemiştir. Kıbrıs Türkü, Ada'nın Yunanistan'a bağlanması anlamına gelen Rumların ENOSİS hayallerine karşı azmin zaferini göstermişti. Denktaş, Kıbrıs Türkü'nün varoluş mücadelesine öderlik etmiş ve tüm Türk dünyası tarihinin sembol isimlerinden biri olmuştur. KKTC başta olmak üzere Denktaş'ın eserleri nefes almaya devam etmektedir. Sanatçı kimliği çerçevesinde bana göre Denktaş'ın en büyük sanat eseri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir" ifadeleri alkış topladı. 

"AYRI BİR HALK OLMA ÖZLELİĞİ TAŞIYAN KIBRIS TÜRKÜ'NÜN KENDİ KADERİNİ TAYİN ETME HAKKI VARDIR"

Ardından kürsüye davet edilen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Bugün bizler için anlamlı bir gün. Çünkü TÜRKSOY ailesi Türk devletlerinin, Türk ulusunun neredebulursa bulsunlar özden gelen kültürü, sanatı, edebiyatı ve her türlü güzelliği yaymak suretiyle çalışmalar yapan öz ve güzide kuruluş TÜRKSOY'un Denktaş'ı sanatçı kimliğiyle tanıtması bizleri çok memnun etmiştir" diyerek herkese teşekkür etti.

Tatar konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş elbette kendi mücadelesinde kendi hayatında hep yazdıklarıyla, ifadeleriyle gönlümüzde taht kurmuştur. Denktaş, EOKACI teröristlerin 103 köyümüzü yakıp yıkması, insanlarımızı soykırımdan geçirmesi gibi tüm bu acıları kendi yüreğinde hissetmiştir. Denktaş şahsi hayatında öyle acılar yaşadı ki bu acıları yaşayıp halkına büyük hizmetler vermeye teşvik ederek, kendi halkıyla iç içe olması kendi halkını sevmesi ve fotoğraflarıyla bu dünyadan ayrılıp giderken miras dediğimiz bıraktığı güzelliklerle Kıbrıs'ta çok güzel tespitler yapmıştır. Her fotoğrafın ayrı bir tespiti var. Çünkü o gün ışığı nerede doğduysa onun gölgesi, onun gözüyle gördüğüdür. Ülkemizin doğal güzellikleriyle her gittği köyde, uğradığı her mahallede çektiği fotoğraflarda o insanların gülüşleri ağlamaları ve mücadelelerini tespit etmiştir. Aynı zamanda büyük bir hayvansever ve şairliği vardır. Denktaş'ın Temmuz 2024'te 50. yılını kutlayacağımız Kıbrıs Barış Harekatı'nda yer alan Mehmetçiklerimizin fotoğrafını da çekmiştir." 

Denktaş'ın kuruculuğunu yaptığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için konuşma  yapan Tatar, "Ayrı bir halk olma özelliği taşıyan Kıbrıs Türkü'nün kendi kaderini tayin etme hakkı vardır. Kıbrıs Türk milletinin kendi devletini kurması gerekiyordu. Bu aşamalarda Fazıl Küçük’ün yardımcısı, yol arkadaşı olarak Rauf Denktaş da vardı. Hürriyetin ne anlama geldiğini çektiği fotoğraflarda görüyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV, KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR'I TDT'NİN ŞUŞA ZİRVESİ'NE DAVET ETTİ

Ayrıca Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kendisini Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) temmuz ayında Şuşa'da yapılacak olan zirveye davet ettiğini duyurdu. 

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a plaket takdim etti. Ardından Raev sırasıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a, KKTC Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu’na, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu’na plaket takdim etti.

KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın hayatını anlatan kısa film gösterimi yapıldı. TRT Avaz tarafından yapılan belgesel film, büyük beğeni topladı. Ardından anma programına özel sunumlar icra edildi.

"ONUN GERÇEK SANATI VATAN SAVUNMASINDAKİ GÜÇLÜ MÜCADELESİYDİ"

Panelin ilk konuşmacısı KKTC eski Başbakan Yardımcısı, Denktaş Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Serdar Denktaş oldu. Denktaş paneldeki konuşmasında, "Bedenen aramızda olmasa da özgürlük mücadelesi vererek kurduğu ülkenin lideri olarak her zaman yüreğimizde yaşayacak olan Denktaş'ı andığı için TÜRKSOY'a teşekkür ederim" diyerek sözlerine başladı. Denktaş'ın kendisini hiçbir zaman sanatçı olarak görmediğini, ömrünü hak ve özgürlüğe adadığını dile getiren Serdar Denktaş, "Siyasi bir makine olmadığını hatırlayarak mücadelesine daha da güçlü sarılmasını sağlayan millet adına esasen içinde var olan ince kişiliğinin dışa vurumudur" dedi. "Rauf Denktaş, hiçbir zaman kendisini sanatçı olarak görmedi, şiir yazdı kendini şair olarak da görmedi. Onun  gerçek sanatı diplomasi, gerçek sanatı ortaya koyduğu kıvrak zekasının kullanma yöntemiydi. Onun ilham kaynağı; Atatürk, bayrak, vatan ve Türklük'tü"  dedi.

DENKTAŞ UYGUR TÜRKLERİNİN YAŞADIĞI SOYKIRIMA VURGU YAPTI

Konuşmacı Serdar Denktaş, Rauf Denktaş’ın gençliğinde yazdığı 2 şiirini okudu. Oğlu Serdar Denktaş, Rauf Denktaş'ın kendi günlüğü içinde bulunan şiirini ve ardından 82 yıl önce 20 Temmuz'da yazdığı "Bozkurt" isimli şiirini okudu. Cumhurbaşkanı Denktaş'ın hayatını, mücadelesini, inancını anlatan Serdar Denktaş, "Denktaş'ın en büyük sanat eseri hiç şüphesizz kendi halkını, Kıbrıs Türk azınlıklar kurulu üyesinden o güne kadar büyüklerimizden mücadeleyi devralan ve sabırla örerek devlet kuran halk haline getirmesidir. Ve gerçekten de en büyük eseri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir. Oğlu olarak Türk devletler birliğinin olauşbaileceğine inanlardan biriyim.KKTC'nin de içinde yer alacağı asil üye olarak bulunacağı bir Türk Devletleri Birliğinden eminim. Eziyet altında yaşamaya mahkum bırakılan Uygur Türklerinin hatırlanmamasının görüp üzülenlerdenim. TÜRKSOY'un kültürel faaliyetleri sayeisnde bu eksikliğin bu yanlışlığın giderilebileceğinden eminim" ifadelerini aktardı. 

"HER SON SATIRDA YENİ BİR BAŞLANGIÇ VAR"

Serdar Denktaş konuşmasına, Rauf Denktaş'ın şu sözleriyle son verdi:

"Hakikatı, gerçeği, doğruyu, acı da olsa zor da olsa kabullenmek gerekir. Geçmişi hatırlamak ders almak demektir. Başta bu zorluğa yenik düşebilirsiniz, yüreğiniz yaralanabilir, kapanması zor yaralar açabilir. Ama doğruyu bulmak ve anlamak için korkmayınız, yılmayınız. Her son satırda yeni bir başlangıç olduğunu göreceksiniz"

PANLEDE RAUF DENKTAŞ'IN SANATÇI YÖNÜNE DEĞİNİLDİ

KKTC Milli Eğitim Bakanlığı fotoğraf sanatçısı, Yüksek Mühendis Mehmet Gökyiğit, kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın fotoğraflarını anlattı. KKTC'nin memleket fotoğraflarını çekerken, yaşama sevincini ortaya koyduğunu ifade eden Gökyiğit, Denktaş'ın romantik duygularını fotoğrafla desteklediğini söyledi. Gökyiğt, merhum Cumhurbaşkanı Denktaş'ın dünya çapında fotoğraf çektiğini ve fotoğraf sergileri açtığını anımsattı. 

Ardından KKTC Başbakan Yardımcılığı Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaolu paneldeki konuşmasına, Rauf Denktaş’ın “Kim Demiş?” adlı şiirini okuyarak başladı. Zaimoğlu, “Onu izlemek, onu takip etmek bizim boynumuzun borcudur” ifadesine yer verdikten sonra okuduğu şiiri şu ifadelerle dile getirdi: 

"Onu (Denktaş) okumak ve anlamak ileriye daha güvenle bakmaktır. Olduğunuz ve olacağınız her ne varsa daha güçle daha kuvvetle okyanusta bir damla olmaya and içtiyseniz o gemide limana varacağınızı bilirsiniz"

ÖMEROĞLU, DENKTAŞ'IN ANILARININ BİR KİTAP HALİNE GETİRİLMİESİNİ ÖNERDİ

Panelin son konuşmacısı Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu ise Denktaş’ın anı kitaplarına değindi. Ömeroğlu, "Bizim edebiyatımız siyasi anıtlarla başlar, Tonyukuk Abidesi siyasi anı metnidir. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve kurtarcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kaleme aldığı Nutuk da siyasi bir anıdır. Denktaş'ın 1964-1974 yılları arasında kaleme aldığı 50'den fazla siyasi kitapta imzası var" diyerek sanatçı kimliğinin diğer yanına vurgu yaptı. Ömeroğlu, Denktaş'ın hatıralarının kitaplaştırılması gerektiğini belirtti.

ETKİNLİK TOPLU FOTOĞRAF ÇEKİMİYLE SONA ERDİ

Sunumun akabinde Raev, katılımcılara çiçek ve plaket takdim etti. Panel konuşmacısı Zaimoğlu ise TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev'e ve TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf'a hediye verdi.Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.