SON DAKİKA
Hava Durumu

Prof. Dr. Mehmet Yüce: Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, Türk dünyasının ortak amaçlar için çalışabileceğini gösteren somut bir proje

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce, 2024-2025 akademik yılında faaliyete geçecek olan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi hakkında QHA'ya açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 10:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Prof. Dr. Mehmet Yüce: Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, Türk dünyasının ortak amaçlar için çalışabileceğini gösteren somut bir proje

Şerife Beyza Satılmaz/ QHA ANKARA

Türkiye ve Azerbaycan arasında 19 Şubat 2024 tarihinde Ankara’da çok sayıda önemli anlaşmaya imza atıldı. Bu anlaşmalardan bir tanesi de Türkiye- Azerbaycan Üniversitenin kurulması ile ilgili anlaşma oldu. Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, 2024- 2025 akademik yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayacak. Kırım Haber Ajansı (QHA) muhabiri, üniversite hakkındaki detayları ve bilinmeyenleri Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce’ye sordu.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİN SOMUT BİR SİMGESİ”

Türkiye- Azerbaycan Üniversitesinin misyonu ve vizyonu nedir?

"Dost ve kardeş iki ülke Azerbaycan ile Türkiye arasında her alanda gelişen ilişkilerin yükseköğretim alanında da en üst seviyeye taşımayı amaçlayan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ortak bilimsel çalışmaları güçlendirmek, yükseköğretim alanında kaliteli eğitim ve araştırma yapmak, öğrencilere uluslararası düzeyde rekabet edebilecek beceriler kazandırmak, Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki bilgi ve tecrübelerinin Azerbaycan’a aktarmak ve Azerbaycan Yükseköğretimde rol model oluşturmak misyonu ile yola çıkmıştır. Cumhurbaşkanı ilham Aliyev’in de ifade ettiği gibi bu ünivesite sadece bir eğitim kurumundan ibaret olmayıp aynı zamanda iki ülke arasındaki iş birliğinin somut bir simgesidir. Dolayısıyla Üniversitesinin Türk dünyası ve Bölge için bilim ve araştırma cazibe merkezi haline getirilmesi ile birlikte Türk dünyası eğitim-öğretim sisteminin uyumlaştırılması ve geliştirilmesi için alternatif yöntemleri üreten bir eğitim üssü haline getirilmesi planlanmatadır. Böylece Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi akademik ve bilimsel çalışmalarla birlikte Türk dünyasında bilinçli ve kaliteli eğitim için rehberlik ederek rol model üniversite olmayı hedeflemektedir. YÖK belirlenecek köklü Türk üniversitelerinin önlisans, lisans ve lisansüstü programlarının yürütüleceği Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi yeni bir yükseköğretim modeli olarak bölgesel ve uluslararası üniversite adaylarına hitap etmesi hedeflenmektedir.

Özellikle Türk dünyası ve bölgesel iş birliği açısından stratejik bir öneme sahip olan Türkiye- Azerbaycan Üniversitesi, öğrencilere ve topluma geniş bir perspektif sunmayı, kendi alanında iyi yetişmiş aynı zamanda milli ve manevi değerleri önemseyen, Türk dünyası bilinci sahip geleceğin kadrolarını yetiştirmeyi kendine vizyon edinmiştir."

“TÜRKİYE- AZERBAYCAN ÜNİVERSİTESİ, AZERBAYCAN TEKNİK ÜNİVERSİTE HİMAYESİNDE EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETİNE BAŞLAYACAK”

Türkiye- Azerbaycan Üniversitesinde şu an son durum nedir? Hangi hazırlıklar yapılmaktadır?

"Gerek Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanlığı gerekse YÖK tarafından yapılan resmî açıklamaya göre 2024-2025 akademik yılı itibarıyla Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayacaktır. Eğitim verilen alanlarda nitelikli insan gücü yetiştirilmesi ve her iki ülkenin bilimsel araştırma kapasitelerinin bir araya getirilmesi amaçlayan Azerbaycan-Türkiye Üniversitesinin hali hazırda bina ya da kampüsü bulunmamaktadır. Mevcut durumda üniversite Azerbaycan Teknik Üniversite himayesinde eğitim-öğretim faaliyetine başlayacaktır. Üniversitenin idari ve akademik kadrosu oluşturulması yönünde süreç devam etmektedir. Üniversite için kampüsün temini ilerleyen zamanlarda sağlanacaktır."

“TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN BÜYÜK ÜNİVERSİTELERİNİN MEVCUT VE BAŞARILI PROGRAMLARI AÇILACAK”

"YÖK ile Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanlığı arasında yapılan anlaşma çerçevesinde Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesinden farklı olarak yeni bir üniversite modeli uygulanacaktır. İlk defa uygulanacak olan bu modele göre Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinde yeni program açmak yerine Türkiye’nin önde gelen büyük üniversitelerinin mevcut ve başarılı programları açılacaktır. Dolayısıyla bu üniversite bir çatı üniversite görevi görerek programlarını ilk defa açmak yerine öğretim faaliyetlerine devam eden, bu konuda kendini ispat etmiş üniversitelerin programlarını bünyesine taşınacaktır. Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi çatısı altında bu programları başarıyla bitiren öğrenciler, ilgili üniversitelerin “Bakü Kampüsü” adı altında diplomalarını alacaklardır."

2024-2025 akademik takviminde üniversite ilk öğrencilerini kabul edecek. Öğrenci kabülü nasıl yapılacak? Öğrenciler öncesinde sınav vb. bir aşamaya girecek mi? Yurt ve burs programları oluşturulacak mı? Üniversitede ayrıca yüksek lisans ve doktora bölümleri açılacak mı?

"Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin öğrenci kabulü konusunda ayrıntılı bilgiye sahip değiliz. Buyük ihtimalle üniversite yönetimi oluşturulduktan sonra yönetim bu konuda gerekli çalışmayı yapacaktır. Ancak YÖK’ün açıklamasına göre 2024-2025 eğitim yılında ODTÜ, İTÜ ve Hacettepe Üniversitesi, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi çatısı altında bu yıl birer bölüm açarak öğrenci kabulüne başlayacaklardır. Öğrenci alımı ise, bu üniversitelerimizin cari usulleriyle gerçekleşecektir.

Ancak burada açığa kavuşturulması gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Azerbaycan’da öğrenci kabulü Devlet İmtihan Merkezi (DİM) aracılığıyla gerçekleşmektedir. Türkiye’nin ilgili üniversitelerine Azerbaycanlı öğrenci kabulü ise TR-YÖS ya da uluslarası sınavlar aracılığıyla gerçekleşecektir. Burada öğrenci kabulü Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi adına mı yapılacak, yoksa ilgili üniversitelerin Bakü Kampüsü adına mı yapılacak? Konusunun netlik kazanması gerekemektedir. Türkiye’den katılacak öğrencilerin ise ÖSYM tarafından yerleştirileceği düşünülmektedir. Bu hususlar önümüzdeki zaman sürecinde netleşecektir."

“BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ, ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE GIDA MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMLARI AÇILACAK”

Türkiye- Azerbaycan Üniversitende eğitim dili ve açılacak bölümler neler olacak?

"İki ülke arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliğini yeni bir boyuta taşıması amaçlanan Türkiye-Azerbaycan Üniversitenin öncelikle sağlık, mühendislik ve bilişim fakülteleri açılacaktır. YÖK tarafından belirlenecek köklü Türkiye üniversitelerinin önlisans, lisans ve lisansüstü programlarının bu üniversiteye taşınacaktır. Ancak 2024-2025 Türkiye’den Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi tarafından Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği programları olmak üzere üç farklı alanda öğrencileri kabul edecektir.

Eğitim dili ilke olarak Türkiye Türkçesi olacaktır. Bununla birlikte Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi modelindede yeni program açmak yerine ilgili üniversitelerin mevcut programları kampüsü taşınması şeklinde olacağı için ilgili programın Türkiye’deki eğitim dili de Bakü’ye taşınacaktır. Dolayısıyla ünivesitenin eğitim dili Türkçe ve İngilizce olacaktır."

TÜRKİYE- AZERBAYCAN ÜNİVERSİTESİ, TÜRK DÜNYASININ FARKLI PARÇALARININ BİR ARAYA GELEREK ORTAK AMAÇLAR İÇİN ÇALIŞABİLECEĞİNİ GÖSTEREN SOMUT BİR PROJE

Türkiye- Azerbaycan Üniversitesi, Türk dünyası açısından neyi ifade ediyor? Üniversite Türk dünyası ve gençler açısından nasıl bir potansiyele sahip olacak?

"Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın ve kardeşlik bağlarının güçlü bir simgesi olacaktır.  Bu üniversite, sadece Azerbaycan için değil aynı zamanda Türk dünyası için önemli bir rol olmaya adaydır. Türk dili, tarihi, değerleri ve kültürüne dayalı eğitim ve araştırma fırsatları sunmayı amaçlayan bu üniversitede eğitim alan öğrenciler sadece kendi ülkeleri yanında diğer Türk devletlerine katkı sağlayacaktır. Bu da Türk devlet ve toplumları arasında ilişkilerin güçlendirmesine katkı sağlayacaktır. Bu üniversitenin kuruluşu, Türk halklarının birliği ve dayanışması açısından önemli bir adımdır. Zira bu girişim Türk dünyasının farklı parçalarının bir araya gelerek ortak amaçlar için çalışabileceğini gösteren somut bir proje olacaktır. Ayrı bu üniversitede eğitim alan Türk dünyasının farklı bölgelerdeki gençler arasında oluşacak dostluk, ilerleyen dönemde sosyo-ekonomik alanda da ciddi kazanımlara neden olacaktır."

Türkiye- Azerbaycan Üniversitesinde okumak isteyen öğrencilere bir mesajınız var mıdır?

"Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinde eğitim alamak isteyen öğrenciler pişman olmayacaklardır. Öğrenciler üniversiteden alacakları eğitim yanında Azerbaycandan eğitim almanın avantajı yaşayacaklardır. Zira Azerbaycan, zengin bir tarihe ve kültürel mirasa sahip olan bir ülkedir. Azerbaycan'da eğitim almak, öğrencilere bu zengin kültürel ortamı deneyimleme fırsatı sunacaktır.

Azerbaycan, stratejik bir konuma da sahip olan bir ülkedir. Bu nedenle, bölgedeki jeopolitik ve ekonomik gelişmeleri daha yakından takip etmek ve bu süreçlerde yer almak isteyenler için avantajlı bir eğitim ortamı sağlayabilir. Ayrıca Azerbaycan, komşu ülkelerle ve uluslararası toplumla aktif ilişkiler içindedir. Bu nedenle, Azerbaycan'da eğitim almak, öğrencilere bölgesel ve uluslararası ilişkilerde deneyim kazanma fırsatı sunabilir. Son olarak Üniversitenin faaliyette bulunduğu Bakü, bakımlı, temiz, yaşanabilir ve güvenli bir şehirdir. Bir öğrencinin isteyebileceği tüm imkan ve sosyal yaşam Bakü’de mevcuttur."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.