SON DAKİKA
Hava Durumu

Ramazan ayında nasıl beslenmeli? Nelere dikkat etmeliyiz?

İslam dünyası bugün itibarıyla Ramazan ayına girdi. Diyetisyen Merve Ayça, Ramazan ayında beslenirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini Kırım Haber Ajansına (QHA) aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2023 08:50
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2023 10:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ramazan ayında nasıl beslenmeli? Nelere dikkat etmeliyiz?

Hicri takvime göre İslam aleminin en özel zamanlarından biri olan Ramazan ayı bugün itibarıyla başlıyor. "11 Ayın Sultanı" olan bu ayda, Müslümanlar oruç ibadetini gerçekleştiriyor. 30 gün boyunca belirli saatler arasında yemek ve su tüketebilen insanlar aynı zamanda sindirim sistemine dikkat etmek zorunda. 

Sağlık sektöründeki uzmanlar oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlara önemli uyarılarda bulunuyor. Uzun süre aç ve sussuz kalmanın faydasına dikkat çeken uzmanlar önemli birkaç noktaya parmak basıyor. Kırım Haber Ajansı (QHA), Ramazan ayında sağık için dikkat edilmesi gereken noktaları Diyetisyen Merve Ayça'ya sordu.

1) Ramazan ayında iftarı ilk olarak ne ile açmalıyız? Hangi besinlere dikkat etmemiz gerekiyor? 

"Yeterli ve dengeli beslenmek önceliğimiz. İlk olarak sıvı alımı sağlanmalı. Sonrasında yemeğe peynir, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika bekledikten sonra ana yemeklere geçilmelidir ki sindirim sistemimizi rahatlatabilelim. Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Besin hazırlama konusuna dikkat edilmelidir. Haşlama, buğulama, fırında ve ızgara pişirme yöntemlerine ağırlık verilmelidir" 

Sağlıklı iftar sofrasında neler olmalı? Ramazanda beslenme nasıl olmalı,  neler tüketilmeli? Ramazan'da ne yenir? - Sağlık Haberleri - TV100

2) İftarla sahur arasında nelere dikkat etmeliyiz?

"Bu sürede dikkat etmemiz gereken en önemli nokta sıvı gereksinmesidir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına neden olabilir. Bunun olmamasına dikkat edilmelidir.  Ağır ve şerbetli tatlı tüketiminden kaçınmalıdır. Tatlı tüketmek istediğinizde sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilebilir

3) Su kaybını gidermek için ne kadar ve nasıl su tüketmeliyiz?

"Vücudumuz uzun süreli susuzlukla karşı karşıya kaldığı için sıvı gereksinimi sağlamak en önemli şeydir. Birçok faktöre göre değişiklik gösterse de bir insanın ortalama sıvı gereksinimi 2.5 litredir bu da yaklaşık olarak 12-14 su bardağına karşılık gelmektedir. Bu tüketimi iftarla sahur arasında dengeli bir şekilde dağıtarak karşılamalıyız. Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su tüketin. Suya ek olarak ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz"

Ramazanda su ihtiyacınızı karşılayacak 6 öneri - Kadın Haberleri

4) Diyetisyen olarak oruç tutan vatandaşlara neler öneriyorsunuz?

"Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmelisiniz"

İlgili İçerikler
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.