SON DAKİKA
Hava Durumu

Topçu’dan Rus Kızıl Ordu Korosu’nun konserine tepki!

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Rus Kızıl Ordu Korosu’nun 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü yıl dönümünde yapacağı Türkiye turnesine tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2024 21:46
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2024 22:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Topçu’dan Rus Kızıl Ordu Korosu’nun konserine tepki!

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 24 Nisan 2024 tarihinde  Türkiye Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ile görüştü. 

Görüşmeye, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Ardahan Milletvekili Kaan Koç, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov, Kırım Milli Varlık Vakfı Başkan Yardımcısı Aliye Çıtak, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi ve Kırımoğlu'nun Yardımcısı Şevket Usmanov ve Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar katıldı.

"SOYDAŞLARIMIZIN DRAMI BİZİM YILLARDIR TAKİP ETTİĞİMİZ DAVAMIZDIR"

Yalçın Topçu, Rus Kızıl  Ordu Korosu’nun 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü yıl dönümünde yapacağı Türkiye  turnesine tepki gösterdi. Topçu, "Soydaşlarımızın dramı bizim yıllardır takip ettiğimiz davamızdır." dedi.

“BU ORGANİZASYONU YAPANLARIN, BU HASSASİYETLERİ GÖZETMEMESİ GERÇEKTEN KABUL EDİLİR DEĞİL”

Türkiye Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Rus Kızıl Ordu Korosu’nun Türkiye’de vereceği konsere ilişkin  “Büyük yas günü olduğu günlerde buraya davet edilmesi insani değildir.  Dünya’da her şey ticaret değildir bir kere. 21’inde Çerkes sürgünü var. Bizim Çerkes gelinlerimiz, damatlarımız nenelerinden ve dedelerinden öğrenmişlerdir. Karadeniz’den çıkan balığı  yemezler. Çünkü o sürgünde diri diri çocuklarını Karadeniz’e attığı söylenir. Kırım Tatarı soydaşlarımızın çilesi daha dün gibidir. Kırım Tatarı soydaşlarımızın milli lideri, Türk dünyasının büyük evladı Kırımoğlu Özbekistan’a sürgün edilirken daha ana kucağında ve 6 aylık. Türkiye’deki hemen hemen nüfusumuzun büyük bir yekununu temsil eden bu kökenden vatandaşlarımız, kardeşlerimiz ve onların evinde bu yas günleri devamlı anılır ve bilinir. Bu organizasyonu yapanların, bu hassasiyetleri gözetmemesi gerçekten kabul edilir değil.  İnşaallah duyarlılıklarımız daha çok artar. Çünkü biz birbirimize sahip olmazsak kim sahip olacak? Biz yasımızı bilmesek kim bizim yasımızı bilir? Bu konuda yapılanı kabul etmek mümkün değil. “ diyerek tepkisini gösterdi.

RUS KIZIL ORDU KOROSU, TÜRKİYE'DEKİ KIRIM TATAR VE ÇERKES DİASPORASINI HEDEF ALDI: SÜRGÜN YIL DÖNÜMÜNDE KONSER!

Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, Türkiye turnesi adı altında tarihi bir skandala imza atacak. Rus Kızıl Ordu Korosu, Türkiye'de yaşayan Kırım Tatar ve Çerkes halklarına karşı Ruslar tarafından uygulanan soykırım ve sürgünün yıl dönümlerinde bu konserleri düzenleyerek; bu halkların trajedisini ve kendi işgalci geçmişlerini unutturmayı amaçlıyor. Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, Kırım Tatar halkının vatan Kırım'dan katil Stalin yönetimi tarafından koparılmasının 80. yıl dönümü olan 18 Mayıs'ta Bursa'da, Çerkes halkının büyük bir sürgün ve soykırım uğradığı 21 Mayıs'ta ise Antalya'da konser vereceği öğrenildi. Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu'nun Çarlık Rusyası’ndan günümüze, Kırım Tatarlarıyla ortak kaderi paylaşan Çerkes halkını da hedef alması tesadüf değil.

DÜZENLENECEK KONSERLERİN İPTAL EDİLMESİ GEREK!

Hem Kırım Tatarlarının hem de Çerkes halkının tarihi facialarının olduğu günlerde bu şekilde eğlence ve kutlama etkinliğinin düzenlenmesi Türk kamuoyu tarafından da tepkiyle karşılanacak bir husustur. İki halk için de önemli olan günlerde düzenlenen etkinliklerin iptal edilmesi, alınacak en doğru kararlardan biri olacaktır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.