SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’da Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı ders kitapları tanıtıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv'de 5. ve 6. sınıflar için hazırlanan Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı ders kitapları tanıtıldı. Tanıtım etkinliği Kıyiv’deki Birlik okulunda gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 23:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 00:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’da Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı ders kitapları tanıtıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, 24 Nisan 2024 tarihinde 5. ve 6. sınıflar için hazırlanan Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı ders kitaplarının tanıtımı yapıldı. Hazırlanan ders kitapları gramer, kelime bilgisi başta olmak üzere Kırım Tatar dilinin tüm önemli yönlerini kapsıyor.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de faaliyet gösteren Birlik Kırım Tatar okulunda, 5. ve 6.sınıflar için Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı ders kitapları tanıtıldı. Etkinliğe, Kırım Tatar Dilini Geliştirme Enstitüsü Başkanı Mustafa Ametov, Özel Birlik Kırım Tatar Okulu Müdürü Olga Kıça, Taras Şevçenko Kıyiv Milli Üniversitesi Filoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Kırım Tatar Dili Uzmanı Seyitcelil Abibulla ile okul öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.

Taras Şevçenko Kıyiv Milli Üniversitesi Filoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Kırım Tatar Dili Uzmanı Seyit Celil Abibulla ve Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı öğretmeni Mayre Mamutova tarafından hazırlanan ders kitaplarında Latin alfabesi kullanıldı.

Ders kitabını hazırlama sürecinden bahseden Seyit Celil Abibulla, kitabın 2022 yılında zor şartlarda sürekli bombardıman altında olan Kıyiv’de hazırlandığını belirterek, “Sığınaklarda oturarak dosya hazırlıyordum. Ülkemin daha sakin bir yerinde kitabın hazırlanması için hazırladığım taslakları teslim etmem gerekiyordu.” dedi.

Abibulla kitabın ikinci kez basılma girişimi olduğunu söyledi. İlk girişimde, geniş çaplı savaşın başlaması nedeniyle Ukrayna'nın tüm kaynaklarını ülke savunmasına yönlendirmek zorunda kaldığını ve yeterli maddi imkan sağlanamadığı için kitabın baskısının ertelendiğini aktaran Abibulla, “Fırsatı değerlendirerek öğretmenlerin eleştirel yorumlarını dikkate alarak ders kitaplarını revize ettik.” şeklinde konuştu.

Hazırlanan ders kitapları gramer, kelime bilgisi başta olmak üzere Kırım Tatar dilinin tüm önemli yönlerini kapsıyor. 

Ders kitaplarının, öğrencilerin Kırım Tatar dilini anlamalarını ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlandığını söyleyen Kırım Tatar Dilini Geliştirme Enstitüsü Başkanı Mustafa Ametov, “Gelecek nesillerin kendi ana dillerini unutmamaları, bilmeleri, diğer Ukrayna vatandaşlarının dilimizi öğrenmesi için çok çaba harcıyoruz.” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.