SON DAKİKA
Hava Durumu

Eski Sırp istihbarat şefinin yargılanmasına devam ediliyor

Sırbistan Ulusal Güvenlik Servisi'nin eski şefi Jovica Stanisic ve yardımcısı Franco Simatovic'in, Birleşmiş Milletler (BM) örgütünün bir parçası olarak görev yapan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları sürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2017 21:29
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2017 21:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eski Sırp istihbarat şefinin yargılanmasına devam ediliyor

Sırbistan Ulusal Güvenlik Servisi'nin eski şefi Jovica Stanisic ve yardımcısı Franco Simatovic'in, Birleşmiş Milletler (BM) örgütünün bir parçası olarak görev yapan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları devam ediliyor.



Bugün, 20 Eylül'de yapılan oturumda, Stanisic'in savunma avukatı Wayne Jordash, Yugoslav Halk Ordusu'na (JNA) bağlı istihbarat birimlerinin 1991 yılında Baranya'da Sırpları silahlandırdığını fakat bu konuda alınmış "resmi bir karar" olmadığını söyledi. Avukat Jordash, Baranya bölgesinde Sırpların, Sırbistan Ulusal Güvenlik Servisi tarafından silahlandırıldığını ifade eden ve savcılık tarafından koruma altında tutulan, RFJ-151 kod adlı tanığın iddialarını çürütmeye çalıştı.



Tanık RFJ-151 geçtiğimiz Salı günü (19 Eylül), 1991-2003 yılları arasında aktif durumda olan ve Kırmızı Bereliler olarak bilinen Sırp Özel Operasyonlar Birimi mensubu olduğunu belirtmişti. Ayrıca görev süresi boyunca sanıkların kontrolü altında, Baranya'daki Sırp olmayan sivillere karşı çeşitli suçlar işlediğini beyan etti. Avukat Jordash ise savunmasında, iyi donatılmış Sırp Özel Operasyonlar Birimi mensuplarının çeşitli suç faaliyetlerini kontrol noktasında zorluk yaşadıklarını kaydetti.



159345



Stanisic ve Simatovic ikilisi, 1991-1995 yılları arasında Hırvatistan ve Bosna Hersek'teki savaşta, Hırvat ve Boşnak sivillere karşı uyguladıkları işkence, cinayet, sürgün ve zorla yerleştirme suçlamalarıyla yargılanıyor. Yine suçlamalara göre ikili, Hırvatistan ve Bosna Hersek'teki geniş bölgelere Sırpları hakim kılmak amacıyla eski Sırp Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic liderliğindeki ortak suç girişimi ile Hırvat ve Boşnak sivilleri zorla ve kalıcı olarak ortadan kaldırmaya çalıştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.