SON DAKİKA
Hava Durumu

20 Kasım Dünya Çocukları Günü'nde Doğu Türkistan’da çocuklar baskı altında!

Dünya 20 Kasım Çocuklar Gününü kutlarken, Çin yönetimi Doğu Türkistan’da yaklaşık 1 milyon Uygur Türkü çocuğa asimilasyon politikaları uyguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2023 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
20 Kasım Dünya Çocukları Günü'nde Doğu Türkistan’da çocuklar baskı altında!

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuklar Günü kutlanırken, Doğu Türkistan'daki Uygur Türkü çocuklar ise bu günü kutlamaktan mahrum bırakılıyor. Uygur Türkü çocuklar, ailelerinden zorla alıkonuluyor. Çin yönetimi, son yıllarda toplama kamplarının yanı sıra çocuk toplama kampları da inşa ediyor.

1 MİLYONU BULAN UYGUR TÜRKÜ ÇOCUKLARIN ÇİN'İN TOPLAMA KAMPLARINDA

Çin, ailesinden zorla alıkoyduğu Uygur Türkü çocuklarını kaçırdığı toplama kampları sözde "Çocuk Eğitim Merkezi" olarak tanıtıyor. Bu kamplarda, Uygur Türkü çocuklar Çin'in her türlü taciz ve asimilasyon politikalarına maruz kalıyor. Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), sayıları 1 milyonu bulan Uygur Türkü çocukların Çin'in toplama kamplarında tutulduğunu bildiriyor.

ALMAN ARAŞTIRMACIDAN DİKKAT ÇEKEN RAPOR

Doğu Türkistan'da milyonlarca insan toplama kamplarına atıldıktan sonra ortada kalan küçük çocuklar, Çin Komünist Partisinin kurbanı haline geldi. Alman araştırmacı Dr. Adrian Zenz'in hazırladığı raporda, Doğu Türkistan'da çocukların da sözde okul benzeri kamplara kapatıldığı bildirildi.

TOPLAMA KAMPLARINDA 1 MİLYON ÇOCUK VAR

Zenz raporunda, Doğu Türkistanlı olup da yatılı okullarda eğitim gören çocukların sayısında son iki yılda sıra dışı bir artış yaşandığını belirtti. 2017 ile 2019 döneminde daha önce 500 bin olan şehir dışına giden öğrenci sayısında yaklaşık 380 binlik bir artış olduğunu ve bu rakamın toplamda neredeyse 1 milyona yaklaştığını kaydetti.

ÇOCUKLARIN BİRÇOĞU 10 YAŞ ALTI!

Zenz raporunda, Yarkent'ten alınıp çocuk kamplarına götürülen çocuklar ile ilgili, "Kamplara götürülenler genellikle 1 ile 10 yaş arasındaki küçük çocuklardan oluşuyor. Eğitimi silaha dönüştüren devlet, bir grubu sadece yukarıdan aşağıya değil kendi özünden ve köklerinden söküp atmak istiyor" ifadelerini kullandı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.