SON DAKİKA
Hava Durumu

3 Mart Kırgızistan Devlet Bayrak Günü

Kırgızistan'da 3 Mart Devlet Bayrak Günü kutlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2023 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2023 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
3 Mart Kırgızistan Devlet Bayrak Günü

Kırgızistan'da 3 Mart Devlet Bayrak Günü dolayısıyla başkent Bişkek'te tören düzenlendi. AA'nın aktardığı habere göre Ala Too Meydanı'nda Kırgızistan Milli marşının okunması ile başlayan törende, Bişkek Belediye Başkanı Baktıbek Kudaybergenov, "Parlamento, 29 yıl önce 3 Mart 1992'de Kırgızistan Devlet Bayrağı'nı kabul etti. Bağımsız Kırgızistan'da bayrak ilk kez 5 Mart 1992'de göndere çekildi. Bayrağı Edil Aydarbekov, Bekbosun Jayçıbekov, Sabır İptarov, Jusup Matayev ve Mamatbek Sıdıkov gibi isimler hazırladı. Devlet Bayrak Günü, 2010 yılından beri resmi etkinliklerle kutlanıyor" ifadelerini kullandı.

ÖZGÜRLÜK, BAĞIMSIZLIK VE MANEVİ DEĞER

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da resmi ziyaret çerçevesinde temaslarını sürdüren Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 3 Mart Devlet Bayrak Günü münasebetiyle, kırmızı bayrağın ülkenin bağımsızlığını ve özgürlüğünü simgelediğini, Kırgız halkının manevi değerlerini ve tarihi yolunu yansıttığı mesajını verdi.  

Kırgızistan'ın kuruluşunda emeği geçen atalarının geleneklerini sürdürerek ülkenin geleceği için tek bir bayrak altında birleşmesi gerektiğinin altını çizen Caparov, Kırgız halkının Devlet Bayrak Günü'nü tebrik etti. 

Devlet Bayrağı Günü dolayısıyla vatandaşlarını kutlayan Başbakan Ulukbek Maripov ise bayrağın her vatandaşın gururu olduğunu ve vatanseverliğin ruhunu ve devlete karşı sevgiyi taşıdığını belirtti.

KIRGIZİSTAN BAYRAĞI

Kırgızistan bayrağı kırmızı renkli, ortasında kırk ışınlı sarı güneş, güneşin içinde Kırgızlar için anlamlı sayılan keçe çadırının tavanındaki "tündük" anlamına gelen motiften oluşuyor. Tündük, Uygur, Kırgız, Kazak ve Özbek halkı arasında "nerede olursa olsun, her karanlığı delip özgürlüğü anımsatan ışığın bir yerden mutlaka yansıyacağı" anlamı taşıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.