SON DAKİKA
Hava Durumu

Afganistan'da Hazaralara yönelik katliam: 50 ölü

Afganistan'ın kuzeyinde yer alan Sar-i Pol şehrinin Mirzawalang kasabasında yaklaşık 50 Hazara, Taliban ve DAEŞ militanları tarafından katledildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2017 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2017 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Afganistan'da Hazaralara yönelik katliam: 50 ölü

Afganistan'ın kuzeyinde yer alan Sar-i Pol şehrinin Mirzawalang kasabasında yaklaşık 50 Hazara, Taliban ve DAEŞ militanları tarafından katledildi. Geçtiğimiz günlerde yaşanan katliam sonrasında yapılan operasyonlar ve pazarlıklar sonucu 9 Ağustos'ta Taliban ve DAEŞ'in elindeki 235 rehine kurtarıldı. Mirzawalang'a yapılan saldırıda Taliban ve DAEŞ'in ortak hareket ettiği belirtiliyor.

Katledilenler arasında çocuk ve kadınların da olduğu öğrenildi. Ayrıca bölge valisi Zabihullah Amani'ye göre bölgede hala 100'e yakın rehine bulunuyor. Taliban ve DAEŞ bölgeyi 48 saat süren çatışma sonucu 7 Ağustos Cumartesi ele geçirmişti. Bölgede Afganistan güvenlik güçlerinin operasyon planları ve girişimleri devam ediyor.

Hazaralar kimdir?

Hazaralar Afganistan'ın üçüncü büyük etnik topluluğudur. Afganistan'ın kuzeyi ve merkezinde yaşayan, Şii mezhebine bağlı, köken olarak Türk-Moğol bir halktır. Kullandıkları günlük dil ise Dariceye yakın bir İrani dildir. Bölgeye Moğol akınları sonrası yerleştikleri Babürlüler devrinde de göçlerin olduğu tahmin ediliyor. Afganistan dahilinde altı buçuk milyon nüfusa sahip oldukları belirtiliyor. Ayrıca İran ve Pakistan'da da mülteci olarak yaşayan yaklaşık bir buçuk milyon Hazara olduğu tahmin ediliyor. Hazaralar Taliban tarafından en çok hedef alınan etnik grup. Özellike Bamyan şehri merkezleri olarak kabul ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.