SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin yönetimi, Uygur Türklerinin telefonunu 11 milyon kez kontrol etti!

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çin güvenlik güçlerinin, Uygur Türklerinin cep telefonlarını "yasa dışı içerik bulundurma" bahanesiyle 11 milyon kez kontrol edildiğini tespit etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2023 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2023 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin yönetimi, Uygur Türklerinin telefonunu 11 milyon kez kontrol etti!

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 4 Mayıs tarihinde, Çin Kamu Güvenlik Bakanlığından elde ettikleri verilerin adli tıp analizini içeren bir rapor yayımladı. Raporda, 2017-2018 yılları arası Çin güvenlik güçlerinin, Doğu Türkistan'ın Ürümçi şehrinde yaşayan 3,5 milyon Uygur Türküne ait 1,2 milyon cep telefonunu 11 milyon kez kontrol ettiği belirtildi.

UYGUR TÜRKLERİNİN HİÇ BİR YERDE ÖZGÜRLÜĞÜ YOK

Örgütü'n Çin işlerinden sorumlu direktör yardımcısı Wang Songlia raporda, Çin hükumetinin Doğu Türkistan genelinde  kurduğu gözetim sistemleri aracılığıyla Uygur Türklerini kitlesel olarak gözetlediğini yazdı. Ayrıca halkın sosyal alanlardaki kontrolünü sıkılaştırdığı ve cep telefonlarının sürekli Çin güvenlik güçleri tarafından kontrol edildiğini vurguladı.

"ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN HALKINA İNSAN HAKLARINA AYKIRI BİR ŞEKİLDE DAVRANIYOR"

Örgüt raporunda, Çin yönetiminin "terörle mücadele ve aşırıcılık önlemleri" adı altında Doğu Türkistan halkına insan haklarına aykırı bir şekilde davrandığını ve bu konuda endişe duyduklarını dile getirdi. Çin'in terörle mücadele yasasının belirsiz olduğu belirtilen raporda, güvenlik güçlerine verilen sınırsız yetki sebebiyle insanların keyfi tutukladığı bildirildi. Ayrıca çoğu insanın masum olmasına rağmen özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını, siyasi, dini ve ideolojik olarak adalet isteyenleri sebepsiz yere yıllarca hapsettiğini aktardı.

ÇİN HÜKUMETİNİN KUR'AN VE İSLAM RAHATSIZLIĞI!

Örgüt ayrıca, Ürümçi'de yaşayan bin 4 yüzden fazla Uygur Türkünün Çin'in devamlı aramalar listesinde olduğunu bildirdi. Çin güvenlik güçlerinin Uygur Türklerine ait cep telefondaki içeriklerin, Çin hükumeti tarafından "aşırılıkçı uygulama" olarak adlandırdığı uygulamalarla eşleştiğini, söz konusu içeriklerin yüzde 57 oranında Kur'an-ı Kerim ve İslami içeriklerle ilgili olduğunu ve Uygur Türklerinin bu nedenle sıkı gözetime tabi tutulduğu vurgulandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.