SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistan mücadelesinin savunucusu: Mustafa Çalık

6 Aralık 2023 tarihinde vefat eden Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Mustafa Çalık'ın Doğu Türkistan mücadelesine verdiği destek unutulmuyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2023 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2023 09:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistan mücadelesinin savunucusu: Mustafa Çalık

Bir süredir kanser tedavisi gören ve 6 Aralık 2023 Çarşamba günü hayatını kaybeden Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Mustafa Çalık'ın vefatı Uygur diasporasında derin üzüntü yarattı. Uygur Türkleri, Çalık'ın Doğu Türkistan mücadelesine verdiği desteğı unutmuyor.

UYGUR DİASPORASINDAN ÇALIK AÇIKLAMASI

Tarihçi, yazar ve siyaset bilimci Dr. Mustafa Çalık, kanser tedavisi gördüğü hastanede 6 Aralık 2023 tarihinde vefat etti. Bu konuyla ilgili Dünya Uygur Kurultayı ve Türkiye'deki Doğu Türkistan kamu kuruluşları sosyal medya sayfaları aracılığıyla bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sayın Mustafa Çalık Bey vefat etmiş olup, vefatı Doğu Türkistan halkı için büyük bir kayıptır. Mekanı cennet olsun. Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabır diliyoruz."

"BİRÇOK MAKALEYİ YAYINLAMIŞTIR"

1989 yılından bu yana yılda 3 kez yayınlanan "Türkiye Günlüğü" dergisinin imtiyaz sahibi Mustafa Çalık'ın üniversite yıllarından bu yana Uygur meselesi ile yakından ilgilendiği ve her zaman bu konuyu gündeme getirmeye çalıştığı belirtilen açıklamada, "Yurt içinde ve yurt dışında katıldığı toplantılarda ve dergisinde sürekli olarak Doğu Türkistan meselesini gündeme getirmiştir. Dergi 2009 yılında Ürümçi katliamını konu alan, 2019 yılında da toplama kamplarını konu alan özel bir sayı yayınlamış, üniversite hocaları ve uzmanları tarafından yazılan birçok makaleyi yayınlamıştır. 2020 yazında yayınlanan 143. sayı da "Doğu Türkistan Türkiye'dir" temalı özel sayıda Amerikalı ve İngiliz uzmanların Uygurlar hakkında yazdığı yazılara yer verilmiştir" denildi.

"ONUN DOĞU TÜRKİSTAN DAVASINA KATKISI BÜYÜKTÜR"

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Ankara muhabiri Mirkamil Kaşgili, Çalık'ın 34 yıldır "Türkiye Günlüğü" dergisini çıkardığını ve bu derginin Doğu Türkistan'ın tanınmasına büyük katkı sağladığını söyledi. Kaşgarlı, Çalık'ın Doğu Türkistan mücadelesine verdiği desteğe değinerek, "Türkiye Günlüğü' dergisinin kurucusu, deneyimli yazar, akademisyen ve Doğu Türkistan mücadelesinin sadık destekçisi Sayın Mustafa Çalık, bildiğim kadarıyla Uygurlarla ilgili 3 özel sayı yayınlamış ve bu konuda birçok makale yayınlamıştır. Bu yazıların çoğu Uygur tarihi, kültürü ve Uygurların güncel durumuyla ilgiliydi. Onun Doğu Türkistan davasına katkısı büyüktür" ifadelerini kullandı.

UYGURLAR MUSTAFA ÇALIK'I UNUTMAYACAK

Doğu Türkistan Vakfı eski başkanı Hamithan Göktürk, 1989 yılından bu yana yılda üç kez yayınlanan derginin, merhum Mustafa Çalık'ın Türkiye'de Uygur dilinin bilimsel olarak tanınmasına katkısının büyük olduğunu vurgulayarak, "Sayın Mustfa Çalık'ın Doğu Türkistan Mücadelesine verdiği desteği hiç bir zaman unutulmayacaktır." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.