SON DAKİKA
Hava Durumu

Ermeni işgalindeki 4 köy daha Azerbaycan'a iade edilecek!

Azerbaycan ve Ermenistan tarafından gerçekleştirilen sınır belirleme komisyonunun 8. toplantısında, Ermenistan tarafından 1. Karabağ Savaşı sırasında işgal edilen 4 köyün Azerbaycan’a geri verilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2024 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2024 12:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ermeni işgalindeki 4 köy daha Azerbaycan'a iade edilecek!

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mger Grigoryan başkanlığındaki sınır komisyonları, 19 Nisan 2024 tarihinde Azerbaycan-Ermenistan sınırında bir araya geldi.

Görüşmede, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırların tespit edilmesi bağlamındaki konular ele alınırken, organizasyon ile ilgili bir dizi konu masaya yatırıldı. Sınırlandırma sürecinin ilk aşamasına ilişkin yapılan komisyonlar arasında gerçekleşen toplantıda, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde ve dağıldığı esnada var olan yasal sınırların korunmasına karar verildi.

Söz konusu karara göre, Bağanis, Voskepar, Kirants, Berkaber yerleşkeleri Ermenistan’da, Ermensitan işgali altındaki Azerbaycan köyleri olan Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı’nın ise Azerbaycan’a geri iade edilmesi ve sınırların bu güzergâhtan geçmesi konusunda ön anlaşma sağlandı.

Söz konusu bölgedeki sınır hattının koordinatları, zemindeki jeodezik ölçümler dikkate alınarak hazırlanacak, protokol haline getirilecek ve 15 Mayıs'a kadar imzalanacak.

"UZUN ZAMANDIR BEKLENEN TARİHİ OLAY"

Görüşmede taraflar, komisyonların ortak faaliyetlerine ilişkin yönetmelik taslağının 1 Temmuz 2024'e kadar hazır hale getirilmesi konusunda da uzlaştı.

Sınır belirleme sürecini 1991'de imzalanan Almatı Bildirgesi temelinde hayata geçireceklerine ilişkin de anlaşan taraflar, anklav ve eksklavlar da dahil olmak üzere sınırın diğer tüm kısımlarında sınır belirleme sürecine devam edilmesi konusunda da mutabakata vardı.

Azerbaycan ve Ermenistan ayrıca, gelecekte olası barış ve devletlerarası ilişkilerin kurulmasına ilişkin bir anlaşmada farklı bir karar alınma ihtimalinde, statünün ilgili paragrafının bu anlaşmada belirlenen ilkelere uyarlanması konusunda da anlaşma sağladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Uzun zamandır beklenen tarihi olay. Ermenistan, Azerbaycan'ın 1990'lı yılların başından beri işgal altında olan 4 köyünü iade etmeyi kabul etti." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.