SON DAKİKA
Hava Durumu

Fransa'da Uygur Soykırımı dev ekranlı kamyonlarla anlatılıyor

Avrupa Uygur Enstitüsü, Fransa'nın başkenti Paris'in ünlü meydanlarında dev ekranlı kamyonlarla Doğu Türkistan'daki soykırımı anlatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2024 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2024 16:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fransa'da Uygur Soykırımı dev ekranlı kamyonlarla anlatılıyor

Avrupa Uygur Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Fransa'nın başkenti Paris'teki dünyaca ünlü meydanlara dev LED ekranlı kamyonlar getirildi. Söz konusu ekranlarda, Çin'in Doğu Türkistan'da uygulamakta olduğu soykırım ve sistematik zorunlu çalıştırmaları anlatan belgesel film gösterildi.

FRANSA'NIN ÜNLÜ MEYDANINDA DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ SOYKIRIM ANLATILIYOR

LED ekranlı kamyonlarda; Doğu Türkistan'daki son durum, Çin yönetiminin bölgedeki soykırım politikası ve Doğu Türkistanlıları zorla çalıştırarak elde edilen ürünleri anlatılan kısa belgeseller yansıtıldı. LED ekrandaki belgesel ve görseller Zafer Takı Meydanı ve diğer ünlü yerleri ziyarete gelen yabancıların dikkatini çekti.

"HEPİMİZ UYGURLARA YÖNELİK DEVAM EDEN SOYKIRIMDAN SORUMLUYUZ"

Enstitüden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Kış indirimleri bugün başlıyor ve 6 Şubat'ta sona eriyor. Tüketim yoluyla hepimiz Uygurlara yönelik devam eden soykırımdan sorumluyuz. Zorla çalıştırmadan kaynaklanan bu ürünlerin temsil ettiği insan hakları ihlalleri ve uluslararası sözleşmeler hakkında kamuoyu arasında farkındalık yaratmak istedik" ifadeleri kullanıldı.

ÜNLÜ FABRİKALARA DAVA AÇILDI

Enstitü daha önce dünyanın önde gelen giyim şirketlerine, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer Türk topluluklarına uyguladığı soykırım politikasına destek vermesi dolayısıyla dava açmıştı. Enstitü Başkanı Dilnur Reyhan, ünlü Uniqlo markasının çatı şirketi Fast Retailing, dünyada zincir satış merkezleri ile tanınan Zara markasının çatı şirketi Inditex ve Skechers şirketlerini, Uygur Türklerinin tutulduğu kampların yapımı, idaresi ve gözetiminde rol oynamakla suçlamıştı. Reyhan ayrıca şirketleri, insan hakları ihlalini görmezden gelmekle suçlayarak, söz konusu şirketlerin zorla çalıştırılan Uygur Türklerinden yararlandığının altını çizmışti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.