SON DAKİKA
Hava Durumu

Gülnara Kerimova'nın rüşvet ağı hakkında yeni gelişmeler

İskandinav telekomünikasyon şirketi Telia, Özbekistan eski Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un kızı Gülnara Kerimova'nın öncülük ettiği bir rüşvet fonuna, 330 milyon dolar aktarırken yakalanmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 21:49
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2017 21:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gülnara Kerimova'nın rüşvet ağı hakkında yeni gelişmeler

İskandinav telekomünikasyon şirketi Telia, 2015 yılında Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) isimli sivil toplum kuruluşunun soruşturduğu iddialarla ilgili olarak ABD Adalet Bakanlığı, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile İsveçli ve Hollandalı düzenleyicilere 965 milyon dolar ödeyecek. 



158739



Önceden TeliaSonera ismiyle bilinen Telia şirketi, Özbekistan eski Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un kızı Gülnara Kerimova'nın öncülük ettiği bir rüşvet fonuna, 330 milyon dolar aktarırken yakalanmıştı. OCCRP'nin raporuna göre söz konusu para, Telia şirketinin Özbekistan piyasasına girişini kolaylaştırmak amacıyla rüşvet olarak aktarıldı. Telia'nın Özbekistan kolu Coscom, rüşvet iddialarını resmen kabul etti.



ABD'de savcılık tarafından yapılan açıklamada, bahse konu rüşvetlerin, New York'ta bulunan bir hesap vasıtasıyla aktarıldığı ve bu durumun, Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Yasası'nın (FCPA) doğrudan ihlali anlamına geldiği kaydedildi. New York Güney Bölgesi Savcısı Joon Kim konuyla ilgili olarak gerçekleştirdiği açıklamada, "Eğer haksız kazancınızı işletmek için bizim bankalarımızı kullanıyorsanız ve menkul kıymetlerinizi borsamızda bulunduruyorsanız, o halde ülkemizin kanunlarına riayet etmekle yükümlüsünüz. Telia ve Coscom şirketleri bunu yapmayı reddettiler ve bugün (22 Eylül) Manhattan Federal Mahkemesi tarafından sorumlu bulundular." ifadelerine yer verdi.



Telia'nın eski İcra Kurulu Başkanı Lars Nyberg ile diğer iki şirket çalışanının, İsveçli savcılar tarafından Özbekistan rüşvet olaylarına karıştıkları gerekçesiyle suçlanacakları bildirildi. 2015 yılında Telia'nın Orta Asya'dan kademeli olarak çekileceğini açıklamasının ardından ABD'li ve Hollandalı yetkililer, oluşturulan rüşvet ağı sebebiyle Telia'dan maddi tazminat talep etmişti.



Telia'nın şu anki İcra Kurulu Başkanı olan Johan Dennelind, yayınladığı açıklamada, "Telia çalışanlarının, "her zaman doğru şeyi yapmanın önemi"ni kavradıklarından emin olmaları gerekiyor. Bugün açıkladığımız can sıkıcı karar ve finansal yaptırımlar, bunu yapmadığınız takdirde neler olacağını gösteriyor." dedi. 



Yine OCCRP tarafından hazırlanan bir başka araştırmaya göre Rus-Norveç ortaklığındaki telekomünikasyon şirketi VimpelCom da Özbekistan'da, Kerimova'nın rüşvet ağından faydalanan ve kâr elde eden şirketlerden biri durumunda. Şirket geçtiğimiz Şubat ayında, Kerimova'ya rüşvet verdiğini itiraf etmiş, ABD'li ve Hollandalı yetkililere 795 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.