SON DAKİKA
Hava Durumu

Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi'ye Nobel Barış Ödülü

 Güney Azerbaycan Türkü insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi, 2023 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. 

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2023 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2023 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi'ye Nobel Barış Ödülü

Norveç Nobel Komitesi, 6 Ekim 2023 tarihinde Nobel Barış Ödülü'nü kazanan kişiyi açıkladı. Güney Azerbaycan Türkü insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi, 2023 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. 

Ana adaylar arasında Güney Azerbaycan'dan insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi ve Afganistan'dan gazeteci ve kadın hakları savunucusu Mahbuba Seraj yer alıyordu.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLEN NERGİZ MEHEMMEDİ KİMDİR?

Nergiz Mehemmedi, 21 Nisan 1972'de Güney Azerbaycan'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Tanınmış bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Mehemmedi, İran'da çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2022 yılının Eylül ayında İran'da başlayan protestoların ilk ve aktif katılımcılarından biriydi. Nergiz Mehemmedi, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Nargiz Mohammadi, Sınır Tanımayan Gazeteciler organizasyonunun 2022 yılı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. 2023 yılının ocak ayında Olof Palme Ödülü'ne layık görüldü. Bu yıl 3 Mayıs'ta İranlı tutuklu gazeteciler Nergiz Mehemmedi,, Nilufer Hamidi ve İlahe Mohammadi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldü.

GÜNEY AZERBAYCAN TÜRKÜ ŞİRİN İBADİ DE NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNÜ ALMIŞTI

2003 yılında Güney Azerbaycan Türkü Şirin İbadi, Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. Ödül kendisine İran'da demokrasinin gelişmesi ve insan hakları, özellikle de kadın ve çocuk hakları için verilen mücadele nedeniyle verilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.