SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazak bilişim uzmanları ChatGPT'nin yerli versiyonunu geliştiriyor

Kazak bilişim uzmanları, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin yerli versiyonu ve Kazak Türkçesi modeli üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2024 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2024 13:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazak bilişim uzmanları ChatGPT'nin yerli versiyonunu geliştiriyor

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, piyasaya sürüldüğü günden bu yana teknoloji alanında gündem olmaya devam ediyor. Kazak bilişim uzmanları ise ChatGPT'nin yerli versiyonu ve Kazak Türkçesi modeli üzerinde çalıştıklarını bildirdi. 

KAZAKİSTAN'IN YAPAY ZEKA SOHBET ROBOTU IRBİS GPT

Kazak bilişim uzmanlarını bir araya getiren Bakyit Niyazov 28 Şubat 2024 tarihinde konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, ChatGPT'nin Kazak analogunu oluşturmaya yönelik iddialı bir girişim olan Irbis GPT projesi üzerinde bir dizi başarıya imza attığını duyurdu. 

TAM TEŞEKKÜLLÜ BİR KAZAK DİLİ MODELİNİN PROTOTİP

Niyazov mevcut aşamada ekibin, tam teşekküllü bir Kazak dili modelinin prototipini oluşturmayı amaçlayan çeşitli hipotezleri aktif olarak test ettiğini aktardı. Ayrıca model eğitim sürecinin veri toplama, ortak görevlere ilişkin ön eğitimin yanı sıra özel eğitim ve yinelemeli iyileştirmeyi de içerdiğini belirtti. Öte yandan etkili veri alımı ve eğitim stratejisi yoluyla modeli eğitmek için gereken zamanı ve kaynakları azaltarak şimdiden önemli ilerlemeler kaydettiği ve ara modelin beklendiğinden daha iyi sonuçlar verdiği aktarıldı.

Niyazov, Irbis GPT'nin eninde sonunda Kazakistan için önemli bir sosyal ve stratejik proje haline geleceğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.