SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazak şair Abay Kunanbayoğlu, Al Farabi Kazak Ulusal Üniversitesinde anıldı

Bu sene 90. yılını kutlayan ve QS Dünya Üniversite sıralamasında en iyi üniversite sıralamasına giren Al Farabi Kazak Ulusal Üniversitesinde, Kazak Türkü şair, filozof ve bestekar Abay Kunanbayoğlu, konferans ve şiir dinletisiyle anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2024 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2024 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazak şair Abay Kunanbayoğlu, Al Farabi Kazak Ulusal Üniversitesinde anıldı

Türk dünyasının ortak kültürel miraslarından olan Kazak Türkü şair, filozof ve besteci Abay Kunanbayoğlu, Kazakistan'on Almatı şehrinde bulunan Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesinde anıldı. Kunanbayoğlu, şubat ayı içerisinde Filoloji Fakültesi Türkoloji ve Dilbilim Bölümü öğretim üyeleri Dr. Shynaray Burkitbayeva ve Hayat Aras ile bölüm öğrencileri tarafından düzenlenen konferans ve şiir dinletisiyle anıldı. Konferansta şair hakkında bilgi verilirken, Kunanybayoğlu'nun şiirleri okundu.

ABAY KUNANBAYOĞLU KİMDİR?

Bilge, şair, besteci ve filozof olan Abay’ın asıl adı İbrahim’dir. Kendisinden önceki şairler, uçsuz bucaksız Kazak bozkırlarındaki göçebe hayatı anlatan şiirler yazmışlardır. Arap, Fars ve Türk edebiyatından etkilenen ve ilham alan Kunanbayoğlu, milliyetçilik duygularını öne çıkardığı eserleriyle Kazak halk kültürünün, dilinin olgunlaşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Alaş Orda hareketinin önderleri, Abay’ın düşüncelerinden etkilenmiş; kendisini bağımsızlığın ve Kazakların ruhanî başçısı olarak görmüşlerdir. 19. yüzyıl klasik Kazak edebiyatının temsilcilerinden şair, yazar, filozof, tarihçi, besteci Şakerim Kudayberdioğlu, Abay’ın hem yeğeni hem de öğrencisidir.

Abay Kunanbayulı adı, Almatı şehrinde bir üniversiteye ve bulvara verilmiştir. 1995 yılında UNESCO tarafından tüm dünyada “Abay Yılı” ilan edilmiştir. Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY), Abay Kunanbayev’in, doğumunun 175. yıl dönümü olan 2020 yılını “Abay Kunanbayev Yılı'' olarak ilan etmiştir. 2021 yılında, Kazak Türklerinin İstanbul’da yoğun olarak yaşadığı Zeytinburnu ilçesinde bir meydana Abay Kunanbayulı Meydanı adı verilmiştir.

Bu yıl 90. yılını kutlayan Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi, Quacquarelli Symonds (QS) Dünya Üniversite sıralamasına göre dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.