SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan'da Sovyet kurbanlarının ölüm nedenlerini içeren KGB raporu ortaya çıktı

Sovyetlerin eli kanlı lideri Josef Stalin'in emriyle katledilen Türkistan aydınlarının kimliği ve ölüm nedenlerini içeren KGB raporları gün yüzüne çıkarılacak.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2023 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2023 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan'da Sovyet kurbanlarının ölüm nedenlerini içeren KGB raporu ortaya çıktı

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) eli kanlı liderlerinden Josef Stalin'in emriyle idam edilen Türkistan aydınlarının belgeleri gün yüzüne çıkarılıyor. 1926 yılından 1956 yılına kadar haksız yere hapse atılan ve idam edilen Türklerin kimliği ve ölüm nedenleri tespit edildi.

YÜZ BİNLERCE KGB RAPORU GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Kazakistan'da; başka coğrafyalara sürülen, idam edilen, öldürülen aktivist, politikacı ve aydınların ölüm sebeplerini içeren KGB belgeleri ifşa edildi. Böylelikle Stalin'in insanlığa karşı işlediği suçlar gün yüzüne çıkarılıyor. 

Kazakistan Başsavcılığı 18 Eylül 2023 tarihinde Sovyet kurbanlarının kimliğini içeren yaklaşık 2.4 milyon arşivlenmiş KGB raporunun halka açıklanacağını duyurmuştu. Kazakistanlı yetkililer, 300 binden fazla Türkistan aydınının aklandığını ve yüz binlercesinin daha temize çıkarılabileceğini vurguladı. 

Söz konusu verilere göre kurbanların çoğunun açlık, hastalık ve idam kararı nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. 

HALKLARIN KATİLİ JOSEF STALİN

ABD'li yazar Robert Conquest, 1920'lerden 1950'li yıllara kadar Sovyet baskısı yüzünden 12 milyonu aşkın insanın yaşamını yitirdiğini ifade etti. Özellkle 1937 ile 1938 yılları arasında Kazakistan'da yaşayan 25 binden, Kırgızistan'da yaklaşık 10 binden, Özbekistan'da 13 binden ve Tacikistan'da yaklaşık 15 bin 700'den fazla aydın, milliyetçi ve Pan-Türkist, Sovyet rejimince "tehlikeli" oldukları gerekçesiyle çok sayıda insan idam edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.