SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırgızistan'da memurlara Kırgızca konuşma zorunluluğu getirildi

Kırgızistan Parlamentosu, ülke genelindeki kamu kuruluşlarında çalışan memurlara Kırgızca konuşma zorunluluğu getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2023 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2023 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırgızistan'da memurlara Kırgızca konuşma zorunluluğu getirildi

Kırgızistan Parlamentosu 31 Mayıs 2023 tarihinde, ülke genelindeki kamu kuruluşu ve diğer resmi idarelerde çalışan memurlara, Kırgızca konuşma zorunluluğu getiren yasa tasarasını kabul etti. Kabul edilen kanun taslağının; Kırgız dilinin kullanımı, dil politikasının uygulanması, devlet organlarının ve yerel özyönetimlerin gelişimleri için iyi koşullar yaratma konusundaki yükümlülüklerde yasal çerçeveyi belirlediği bildirildi.

Ayrıca kanunun kabul edilmesiyle birlikte,  devlet dairelerinde çalışan her memurun devlet dili Kırgızca’yı ortalama düzeyde (B1) bilmesi ve görevlerini yerine getirirken kullanması gerektiği kararlaştırıldı.

KIRGIZCA HER ALANDA KULLANILACAK

Buna göre bu zorunluluk; devlet ve belediye çalışanlarını, milletvekillerini, askerleri, hakimleri, eğitim kurumlarının başkanlarını ve çalışanlarını, her türlü mülkiyet, devlet ve belediye sağlık kurumlarını, pedagojik alanda çalışanları ve akademisyenlerin tamamını kapsıyor.

Ayrıca, televizyon ve radyo şirketlerinin, içeriklerinin yarısından fazlasının Kırgız dilinde üretilmesi ve internet sitelerinin Kırgızca versiyonlarında diğer dillerdeki versiyonlardan daha az bilgi bulundurmamaları gerektiği bildirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.