SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan'da halk sandık başında

Özbekistan'da halk, ülkeyi 7 yıl yönetecek yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti. Ülkede cumhurbaşkanı erken seçimi için oy kullanma işlemi başladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2023 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2023 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan'da halk sandık başında

30 Nisan'daki referandumda anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından alınan karar kapsamında Özbekistan'da halk, ülkeyi 7 yıl yönetecek yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti. Özbekistan'da gerçekleştirilen erken seçim için ülke genelinde yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işleminde yaklaşık 20 milyon kayıtlı seçmen oy kullanabilecek. Ülke genelinde 10 bin 784 sandıktaki oy verme işlemi yerel saatle 20.00'de sona erecek.

39 ÜLKEDE 55 SANDIK KURULDU

Toplam 20 milyon civarında kayıtlı seçmen bulunan Özbekistan'ın yurtdışındaki vatandaşları ise bugün aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 39 ülkede kurulan 55 sandıkta oylarını kullanabilecek.

SEÇİMDE YARIŞAN ADAY SAYISI 4

Ülkede, 30 Nisan 2023'te yapılan referandumda anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı erken seçimi için karar alınmıştı. Seçimde; Özbekistan Liberal Demokrat Partisinden yeniden aday gösterilen Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in yanı sıra Halk Demokrat Partisi adayı Uluğbek İnayatov, Özbekistan Ekoloji Partisinden Abduşukur Hamzayev ve Adalet Sosyal Demokrat Partisinden Roba Mahmudova yarışıyor.

Yasalara göre katılımın yüzde 33'ü aştığı sonuçlara göre seçimlerin geçerli sayılacağı ülkede herhangi bir adayın seçimleri kazanması için oyların yarısından fazlasını alması gerekiyor. Aksi durumda ise en çok oyu alan iki aday seçimlerin ikinci turunda yarışacak.

CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMA ŞARTLARI

Özbekistan yasalarına göre seçimde Özbekçeyi iyi bilen, 35 yaşını dolduran, son 10 yılda ülkede sürekli yaşayan ve sadece siyasi partiler tarafından aday gösterilen Özbek vatandaşları cumhurbaşkanı adayı olabiliyor.

SEÇİMDE 2 BİNDEN FAZLA GAZETECİ GÖREVLİ

Seçimi çok sayıda ülke ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı, Şanghay İşbirliği Örgütü ve Bağımsız Devletler Topluluğunun da aralarında bulunduğu kuruluşlardan 800'e yakın uluslararası gözlemcinin takip ettiği bildirildi. Seçimde 2 binden fazla yerli ve yabancı gazeteci görev yaptığı belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.