SON DAKİKA
Hava Durumu

Prof. Dr. Karluk’un Çin esaretindeki annesi vefat etti

Sosyolog Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk’un 7 yıldır Çin esaretinde tutsak olan annesi Havahan Mehmet vefat etti.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2024 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Prof. Dr. Karluk’un Çin esaretindeki annesi vefat etti

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBVÜ) Öğretim Üyesi, Doğu Türkistanlı Sosyolog Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk'un 7 yıldır haber alamadığı ve Çin esaretindeki annesi Havahan Mehmet'in vefat ettiği öğrenildi.

ÇİN TUTSAĞINDAKİ ANNE VEFAT ETTİ

Prof. Dr. Karluk, 29 Mart 2024 tarihinde annesinin vefatına ilişkin yaptığı duyuruda, "Canım ciğerim anam, Karluk ailesinin direği Havahan Mehmet’in Hakk'ın rahmetine kavuştuğu haberini tarifi imkansız acı içinde öğrendim... 7 yıldır doya doya sohbet edemediğim, göremediğim Can Anam, mekanın cennet olsun!" ifadelerine yer verdi. 

DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ GERÇEKLER

Tamamen Çin'in kontrolünde ve izin verdiği yerleri ziyaret eden Avustralya'nın dünyaca ünlü televizyon kanalı ABC ekibi, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yıllar süren acımasız baskısının ardından Doğu Türkistan'ı bir turizm noktasına dönüştürmeye çalıştığını aktarmıştı. ABC'nin 30 Eylül 2023 tarihinde yayımladığı özel raporunda, Çin'in baskıları neticesinde Doğu Türkistan'ın dünyadan izole edildiği bildirilmişti. Şi Cinping'in 2014 yılında Doğu Türkistan'a yaptığı ziyaretinde verdiği sözde terörizme karşı "sert saldırı" emrinden bu yana Doğu Türkistan'daki baskıların belgelendiği vurgulanmıştı.

DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YAŞANIYOR!

Çin Halk Cumhuriyeti hükûmetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün hâlen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli topluluklar, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.