SON DAKİKA
Hava Durumu

Sel felaketiyle boğuşan Kazakistan'da 20 yeni baraj inşa edilecek

Son 80 yılın en büyük sel felaketiyle mücadele eden Kazakistan'da 20 yeni baraj daha inşa edilecek.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 22:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sel felaketiyle boğuşan Kazakistan'da 20 yeni baraj inşa edilecek

Kazakistan, tarihinin en büyük doğal afetlerinden biri olan sel felaketinin yaralarını sarmayı sürdürürken, Kazak hükûmeti sel ile mücadelede 20 yeni baraj daha inşa etmeyi planlıyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 25 Nisan 2024 tarihinde başkent Astana'da düzenlenen "Birlik, Yaratılış, İlerleme" temasıyla gerçekleştirilen Kazakistan Halk Meclisinin 33. Genel Oturumu'nda sel ile mücadelede daha sıkı çalışma sinyali verdi.

"BİRLİK VE BERABERLİK RUHU ÜLKENİN HER BÖLGESİNİ SARDI"

Cumhurbaşkanı Tokayev oturumda yaptığı konuşmada, bu zor günlerde halkın birlik ve dayanışmasına dikkati çekerek, "Ülkenin yarısını etkileyen yıkıcı bir doğal afetle karşı karşıyayız. Birlik ve beraberlik ruhu ülkenin her bölgesini sardı. Sel sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik acil görevler için bütçe harcamalarını azaltacağız. Ülkede kamu fonlarına kemer sıkma rejimi getirilecek" ifadelerini kullandı. 

KAZAKİSTAN’DA 20 YENİ BARAJ İNŞA EDİLECEK

Ülkedeki tüm barajların geçen yüzyılda yapılması ve modern su kontrol yapılarının olmamasının sellerin daha da şiddetli olmasına yol açtığına dikkati çeken Tokayev, Kazakistan’da 20 yeni baraj inşa edeceklerini, böylece 134 köyün su baskını riskini önemli ölçüde azaltacaklarını kaydetti.

KAZAKİSTAN'DAKİ SEL FELAKETİNDE AĞIRLAŞAN BİLANÇO

Kazakistan, karların erimesiyle mart sonundan bu yana sellerle mücadele ediyor. Ülkenin batı, kuzey ve orta kesiminde etkili olan seller nedeniyle birçok eyalette "yerel ölçekte" olağanüstü hal ilan edildi. Sel bölgelerinden şu ana kadar 120 bin kişi kurtarıldı. 31 bin 416’sı evlerine döndü. Akmola, Aktöbe, Atrau, Kostanay ve Kuzey Kazakistan eyaletlerinde 5 binden fazla ev sular altında kaldı.

Seller yüzünden 5 kişi hayatını kaybederken, afetten etkilenen bölgelerde 8 binden fazla çiftlik hayvanı telef oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.