SON DAKİKA
Hava Durumu

Sözde Rus Barış Gücü, Türk toprağı Karabağ'ı terk ediyor!

Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Karabağ'da bulunan sözde Rus Barış Gücü Azerbaycan'dan ayrılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sözde Rus Barış Gücü, Türk toprağı Karabağ'ı terk ediyor!

Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Karabağ'da bulunan sözde Rus Barış Gücü Azerbaycan'dan ayrılıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde konuşlanan sözde Rus Barış Gücünün çekilmeye başladığı yönündeki haberlerle ilgili Azerbaycan Devlet Haber Ajansına (AZERTAC) açıklamada bulundu.

"BU KARARIN UYGULANMASI İÇİN GEREKLİ OLAN FAALİYETLERİ HAYATA GEÇİRİYOR"

Hacıyev, açıklamasında, "Rusya ve Azerbaycan liderleri, Azerbaycan topraklarında geçici olarak görev yapan Rus Barış Gücü birliklerinin görev süreleri dolmadan önce bölgeden çekilmesi yönünde karar aldı. Artık bu süreç başlamıştır. Azerbaycan ve Rusya savunma bakanlıkları, bu kararın uygulanması için gerekli olan faaliyetleri hayata geçiriyor" ifadelerini kullandı.

44 GÜN SAVAŞI VEYA İKİNCİ KARABAĞ SAVAŞI

44 Gün Savaşı veya İkinci Karabağ Savaşı olarak biliniyor. Azerbaycan 8 Kasım'da Şuşa'yı ve topraklarını Ermenistan işgalinden kurtarma operasyonuyla 5 şehir, 4 kasaba ve 286 köyün kurtararak savaşı, zaferle sonuçlandırdı. Savaşın sonunda 2 bin 907 Azerbaycan askeri hayatını kaybetti. Ermenistan yenilgiyi kabul ederek işgal altındaki Ağdam, Laçin ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya 10 Kasım’da imza attı.

Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10 Kasım tarihinin Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat günü olmasıyla zaferin tarihini 8 Kasım 2020 olarak değiştirme kararı aldı.

RUS ASKERLERİNİN "GÖREV SÜRELERİ" NE ZAMAN BİTECEK?

8 Kasım 2020 tarihinde imzalanan üçlü deklerasyona istinaden sözde Rus Barış Gücü askerlerinin görev sürelerinin 10 Kasım 2025'te bitmesi bekleniyordu. Ancak, bu söz konusu sürenin daha kısa zamanda biteceği tahmin ediliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Rus askerlerinin görev süreleri konusunu görüşmek istediğini ifade etmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.