SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk devletlerinden uzaya ortak uydu

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov, Türk devletlerinin uzaya göndereceği ortak uydu projesinin ayrıntılarını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 22:20
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 00:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk devletlerinden uzaya ortak uydu

Türkiye Uzay Ajansının ev sahipliğinde düzenlenen Space Technology Conference kapsamındaki TDT Uzay Ajansları 3. Toplantısı, 25 Nisan 2024 tarihinde Türkiye'nin başkenti Ankara'da düzenlendi. Toptıya TDT Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov ve üye devletlerden temsilciler katıldı.

TÜRK DEVLETLERİNİN UZAYA GÖNDERECEĞİ ORTAK UYDU

Toplantının ardından Azimov, Türk devletlerinin uzaya ortak uydu gönderme projesinin ayrıntılarını duyurdu. Uzay keşfi ile ilgili bazı konularda anlaşmalar yapıldığını belirtten Azimov, "Bu tür etkinlikler dayanışmayı ve ortak geleceğe olan inanç duygusunu artırarak, gençlerin bir araya gelmelerine olanak sağlıyor" ifadelerini kullandı.

TÜRK DEVLETLERİ ADINA ORTAK UYDU ÜZERİNDE ÇALIŞACAK MÜHENDİS GRUBU OLUŞTURULDU

Azimov, geçen yıl TDT olarak "Küp Uydu Projesi" gerçekleştirmek üzere teknik bir çalışma grubu oluşturduklarını anımsatarak, "Toplantıda Türk devletleri adına ortak uydu üzerinde çalışacak mühendislerden özel bir ekibin oluşturulması konusunda mutabakata vardık. Bu ekip, Kazakistan'da araştırma merkezinde faaliyetlerini sürdürecek. Üye devletlerimiz, araştırmalarına başlamak üzere mühendislerini Kazakistan'a gönderecek. Nihai hedefimiz, TDT adına bir küp uydu fırlatmak. Bununla amacımız, üye devletlerimizdeki çevre koşullarını araştırmak ve bazı çalışmaları hayata geçirmek" dedi.

"TÜRKİYE, TEŞKİLATIMIZ İÇİNDE UZAY İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR"

Türkiye'nin, TDT içinde uzay iş birliğinin geliştirilmesine büyük katkı sağladığının altını çizen Azimov, "Türkiye, teşkilatımız içinde uzay iş birliğinin geliştirilmesine büyük katkı sağlıyor. Türkiye’nin yakın zamanda ilk astronotunu uzaya göndermesinden gurur duyduk. Şimdi de Türksat 6A uydusunu yörüngeye gönderecekler ve bu elbette ülkeye çok fayda sağlayacak. Türkiye’nin uzay alanındaki tecrübesi diğer Türk devletlerimiz için çok faydalı olacaktır. Türkiye tecrübe ve bilgi birikimini paylaşmaya hazır" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.