SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkmenler, Irak'taki seçimlere tek listeyle katılacak

Irak Türkmen Cephesi (ITC), Irak'taki seçimlere Kerkük'te tek listeyle katılacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2023 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2023 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkmenler, Irak'taki seçimlere tek listeyle katılacak

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, Irak'ta 18 Aralık'ta yapılması planlanan yerel seçimlere Kerkük'te tek listeyle katılacaklarını açıkladı. Hasan Turan, bugün AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak genelinde 18 Aralık 2023'te düzenlenecek İl Meclisi Seçimlerinin Türkmenler için çok önemli olduğunu vurguladı.

Turan, Türkmenlerin bu seçime Kerkük'te tek Türkmen listesi olan Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi listesiyle katılacaklarını belirtti. Irak Türkmen Cephesi başta olmak üzere listenin 9 Türkmen partiden oluştuğunu aktaran Turan, listede yer alan tüm partilerden adayın olduğu bilgisini verdi. ITC Başkanı Turan, kentteki makul, genç, dinamik, makbul ve deneyimli 30 adayla seçimlere katılacaklarını kaydetti.

"TÜRKMENLERİN KERKÜK'TE SEÇİMLERE KATILMAMA LÜKSÜ YOK"

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, aylardır tüm Türkmen siyasi partilerin seçim hazırlığı yaptığına değinerek, Türkmenlerin özellikle Kerkük'te seçimlere yoğun katılması gerektiğine ve katılmama gibi bir lükslerinin olmadığının altını çizdi.

Türkmenlerin yaklaşık 20 yıldan bu yana merkezi hükumette hak ettikleri gibi temsil edilmediklerini ve bakanlık alamadıklarını vurgulayan Turan, bunu ancak Türkmenlerin yoğunlukla yaşadıkları kentlerdeki yerel idarede yer alarak telafi edeceklerini kaydetti.

Turan, daha önce Türkmenlerin yoğunlukla yaşadıkları Kerkük, Musul, Diyala, Erbil, Salahaddin ve Bağdat'taki yerel idarelerde önemli temsili ağırlıklarının olduğunu ancak Irak'ta il meclislerinin feshedildiği 2019 tarihinden sonra bu avantajı kaybettiklerini söyledi.

Saddam yönetiminin devrildiği 2003'ten merkezi hükumetin Kerkük'e girerek kentteki Peşmerge varlığına son verdiği 16 Ekim 2017 tarihine kadar Kerkük'ün çok zor şartlar altında kaldığını söyleyen Turan, şu ifadelere dikkat çekti:

"Kerkük'ün bir daha o güvensiz, istikrarsız ve kara günlere geri dönmemesi için Türkmenler seçime katılmalı.''

Ayrıca ITC Başkanı Turan, uzun yıllardır Kerkük Valiliği görevine talip olan Türkmenlerin, bunu ancak kentin yasama organı olan İl Meclisi'nde ağırlıklarını göstererek gerçekleştirebileceklerini ve bundan dolayı da tüm Türkmen siyasi partilerin seçimlere şimdiden odaklandığını aktardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.