SON DAKİKA
Hava Durumu

Ufa'da yüzlerce Başkurt dil mitingi düzenledi

Ufa şehrindeki spor merkezinin önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik kalabalık ,Ufa mahkemesinin Başkurt dilinin kullanım alanlarını kısıtlayan kararını protesto etti.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2017 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2017 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ufa'da yüzlerce Başkurt dil mitingi düzenledi

16 Eylül günü Başkurdistan'ın başkenti Ufa'da "Başkort" adlı organizasyonun, Başkurt dilinin savunulması ve desteklenmesine yönelik eylem düzenlediği öğrenildi. Ufa şehrindeki spor merkezinin önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik kalabalık, Ufa mahkemesinin Başkurt dilinin kullanım alanlarını kısıtlayan kararını protesto etti.

Protesto eyleminde Başkurt bayrakları ve diğer milli sembolleri taşıyan Başkurtlar, dillerinin korunmasını talep ettiler. Ayrıca mitinge tanınmış Başkurt yazarların ve Başkurt dili öğretmenlerinin de katıldığı belirtildi. 

Eyleme katılan Alfiya Yusupova adlı Başkurt öğretmen "Başkurt öğrenciler ve öğretmenler birer kurban haline getiriliyorlar. Savcılar ailelere Başkurtça öğrenimini reddetmek için baskı uyguluyorlar." dedi.

Eyleme katılanlar Miftahetdin Akmulla, Zeynep Biişeva, Rami Garipov, Mecit Gafuri ve Şeyhzade Babiç gibi Başkurt diline önemli katkılar sunan şahsiyetlerin tablolarını da eylemde taşıdılar. 

Eylemde Başkurtistan Özerk Cumhuriyeti'nin başkanı Rüstem Hamitov'un istifasını isteyen kalabalık ayrıca "etnik temizliğe son" sloganları attı. "Başkort" hareketi başkanları Başkurtların, Rusya içerisinde baskı gördüklerini ve temsil edilmediklerini vurguladı.

Rami Garipov'un "Tugan Tel" (Ana Dili) şiirini hep bir ağızdan okuyan kalabalık bölge hükümetine kendi kültürünü yok etmeye çalıştığı için öfkeli olduğunu aktardı. Bu sırada polis tarafından tutuklanmak isteyen ve "Başkort" adlı hareketin liderlerinden biri olan Ruslan Gabbasov eylemciler tarafından savunuldu. Bunun akabinde kimlik bilgilerini kontrol eden polis Gabbasov'u serbest bıraktı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.