SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan Elazığ'a getirilen Ahıska Türkleri yeni yuvalarına kavuştu!

Ukrayna'daki savaş nedeniyle tahliye edilen 218 Ahıska Türkü aileden ilk etapta 38 aile, kalıcı olarak Bitlis Ahlat'a yerleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan Elazığ'a getirilen Ahıska Türkleri yeni yuvalarına kavuştu!

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekun işgal girişimi nedeniyle bölgeden tahliye edilerek Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Valilik organizasyonuyla götürüldükleri Elazığ'da, yaklaşık 2 yıldır Aşağıdemirtaş Geçici Konaklama Merkezi'ne yerleştirilen 218 Ahıska Türkü aileden 35 aile kalıcı olarak Bitlis'in Ahlat ilçesine doğru yola çıktı.

AHISKA TÜRKÜ 35 AİLE AHLAT’A DOĞRU YOLA ÇIKTI

Elazığ'a getirilen Ahıska Türkleri için valilik koordinesinde tüm ihtiyaçları karşılanırken, devlet tarafından Bitlis’in Ahlat ilçesine iskan çalışmaları başlatıldı. Bu çerçevede Elazığ’da 218 aileden oluşan 703 kişinin yerleştirilmesine karar verildi. İlk etapta gönderilecek olan 35 aileden oluşan 91 Ahıska Türkü için geçici konaklama merkezinde uğurlama töreni düzenlendi. Ahıska Türkü 35 aile Ahlat’a doğru yola çıktı. Diğer ailelerin ise bu hafta içerisinde peyderpey gönderileceği bildirildi.

“AHISKA BİZİM İÇİN YAVRU VATAN AMA ANADOLU ANA VATAN"

Uğurlama törenine katılan Elazığ Valisi Dr. Ömer Torman, Türkiye Cumhuriyeti’nin ana vatan olduğunu vurgulayarak, “Ahıska bizim için yavru vatan ama Anadolu ana vatan. Artık ana vatanda huzur ve güven içerisinde bir arada yaşayacağız. Ahıska Türkleri ana vatanda. Kadim Türk yurdu Ahlat’a yerleşiyorsunuz. Ahlat bizim için çok önemli bir yer. Tüm Anadolu’nun Türkleştiği, Müslümanlaşmanın çıkış noktası. Çok güzel bir coğrafya. İnşallah orada bundan sonraki hayatını devam ettireceksiniz" ifadelerini kullandı.

"BİZLER DE İLK GÜNDEN İTİBAREN ONLARIN YANLARINDA OLDUK"

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Türkiye Temsilcisi İbrahim Agara ise kendileri için mutlu bir gün olduğunu belirterek, "Ahıska Türkleri Ukrayna Rusya savaşından sonra burunları kanamadan sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla buralara geldiler. Bizler de ilk günden itibaren onların yanlarında olduk, sıkıntılarını gündeme getirerek problemlerini çözmeye çalıştık. Bu konuda Elazığ Valiliği, Belediye Başkanı ve diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür etmek istiyoruz" dedi.

Dünya Ahıska Türkleri Ukrayna Temsilcisi Murat Resuloğlu ise, Ahlat'ta kalıcı evlerine yerleşecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.