SON DAKİKA
Hava Durumu

Uygur Şiirleri kitabı Birleşik Krallık’ta İngilizceye tercüme edildi

Çin'in baskıcı politikasına maruz kalan Uygur Edebiyatı yurt dışında yaşayan Uygur Türkleri tarafından tanıtılmaya devam ediyor. Uygur Türklerinin şiir kültürünü yansıtan “Uygur Şiirleri” kitabı Birleşik Krallık’ta İngilizceye tercüme edilerek yayımlandı.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2023 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2023 18:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uygur Şiirleri kitabı Birleşik Krallık’ta İngilizceye tercüme edildi

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabir / Ankara

Çin'in işgalinde bulunan Doğu Türkistan'da Uygur Kültürü ve Edebiyatı yok edilmeye çalışılıyor. Çin'in baskıcı politikasına maruz kalan Uygur Edebiyatı yurt dışında yaşayan Uygur Türkleri tarafından tanıtılmaya devam ediyor.

KİTAP İÇİn TANITIM ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Doğu Türkistanlı Uygur Türkü şair, yazar ve akademisyen Aziz İsa Elkun’un editörlüğünde "Uygur Şiirleri" kitabı İngilizce’ye çevrilerek Birleşik Krallık'ın başkenti Londra’da yayımlandı. Penguin yayınları tarafından yayımlanan kitap için Londra'daki Chancellor’s Hall, Senate House’ta tanıtım etkinliği düzenlendi.

ÇİN'İN KÜLTÜR SOYKIRIMI

Etkinliğe, Everyman’s Library Direktörü David Campbell’in yanı sıra 200’den fazla konuk katıldı. Etkinlikte Uygur Kültürünün zengin müzik örnekleri gelenlerin beğenisini topladı. Tanıtım programında konuşan ‘Uyghur Şiirleri’ kitabının editörü Elkun, son yıllarda, Uygur Külütürü, edebiyatı ve dilinin, Çin’in kültür soykırım poltikaları nedeniyle yaşama mücadelesi verdiğine dikkat çekti.

"UYGUR TÜRKLERİNİN TÜRK TARİHİNE KATKILARI ÇOK BÜYÜK"

Elkun, Uygur halkının uzun ve seçkin bir şiir geleneğine sahip olduğunu hatırlatarak, aslında ilk sözlü destanları M.Ö. 2. yüzyıl gibi erken bir tarihte dolaşıma girdiğini kaydetti. Konuşmasında Uygur Türkleri ve kültürü hakkında bilgi veren Elkun, “Uygur şiiri, Uygur Türklerinin uzun zamandır yaşadığı İpek Yolu bölgesinin kalbinde, uçsuz bucaksız bozkırlar, yüksek sıradağlar ve çöllerle muhteşem doğal manzaraları yansıtır. Çin hükumeti şu anda Uygur Türkçesini ve kültürünü silmek için sistematik bir kültür soykırım poltikası uyguluyor ve özellikle aydınları hapsediyor. Uygur Türkleri edebiyat, şiir ve sanat gibi alanlarda Türk tarihine katkıları çok büyük" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.