SON DAKİKA
Hava Durumu

Uygur Türkü yazar Tahir Hamut Izgil, Uygur Edebiyatı'nı anlatacak

Türkiye Yazarlar Birliği gençlik biriminin düzenlediği Genç Kahve Söyleşileri kapsamında Uygur Türkü yazar ve şair Tahir Hamut Izgil, "Doğu Türkistan’da ve Diasporada Uygur Edebiyatı" konulu söyleşide konuşacak.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2023 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2023 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uygur Türkü yazar Tahir Hamut Izgil, Uygur Edebiyatı'nı anlatacak

Türkiye Yazarlar Birliği (YTB) gençlik biriminin düzenlediği Genç Kahve Söyleşilerinde, Uygur yazar ve şair Tahir Hamut Izgil, "Doğu Türkistan’da ve Diasporada Uygur Edebiyatı" konulu söyleşide konuşacak. Söyleşide, Izgil'in bir ay önce yayımladığı "Gece Tutuklanmayı Beklerken" adlı eseri tanıtılacak.

Resim

SÖYLEŞİDE DOĞU TÜRKİSTAN ELE ALINACAK

Eserlerinde, Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik uyguladığı baskı ve zulmü tüm gerçekliği ile anlatan Uygur edebiyatçı Izgil’in konuşacağı program, 9 Eylül 2023 Cumartesi günü saat 14.00'te Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Akif Divanı'nda yapılacak.

Uygur şair Tahir Hamut Izgil'in 'Gece Tutuklanmayı Beklerken' adlı eseri, Çin'de etnik bir azınlık olarak hayata üzücü bir bakış sunuyor.

TAHİR HAMUT IZGİL KİM?

Tahir Hamut Izgil, 1969 yılında Doğu Türkistan'ın kadim şehri, Kaşgar yakınlarındaki küçük bir kasabada doğdu. Izgil, ilk şiirini 1986'da yayımladı ve o zamandan beri Uygur modernist şairlerden biri olarak tanınıyor. 90'ların sonlarında film yönetmeni olarak çalıştı. Daha sonra kendi filim yapım şirketini kurdu ve uzun metrajlı filmleri, belgeselleri ve diğer projeleriyle tanındı. Doğu Türkistan'daki baskının ve soykırımın arttığı yıllarda, yurt dışına çıkmayı başaran Izgil, şu anda eşi ve iki kızıyla birlikte ABD'nin Washington şehrinde yaşıyor. Burada çeşitli etkinlik ve sempozyumlarda Doğu Türkistan'da yaşanmakta olan soykırım ve baskıyı anlatıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.