SON DAKİKA
Hava Durumu

Uygur yazar Izgil John Leonard Ödülü'nü kazandı

Modern Uygur edebiyatının tanınan ismi Uygur Türkü Tahir Halmurat Izgil, ABD'de edebiyat alanında verilen John Leonard Ödülü'nü kazandı.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2024 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2024 12:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uygur yazar Izgil John Leonard Ödülü'nü kazandı

Doğu Türkistan'da Çin'in kültür soykırım devam ediyor. Çin yönetimi işgal ettiği Doğu Türkistan'da Uygur Edebiyatını, Uygur Türkçesini ve kültürünü yasaklıyor. Bölgedeki aydın, yazar, şair ve akademisyenleri bir bir katlediyor ve ya toplama kamplarına gönderiyor.

GECE TUTUKLANMAYI BEKLERKEN

Modern Uygur edebiyatının usta kalemi Tahir Halmurat Izgil ise Çin'in bölgedeki soykırım ve baskı politikalarından dolayı ABD'ye göç etmek zorunda kalan Uygur yazarlardan biri. Izgil ayrıca şair ve filim yönetmenliği ile tanılıyor. Izgil'in ABD'ye göç ettikten sonra kelme aldığı "Gece Tutuklanmayı Beklerken" adlı eseri ABD'nin edebiyat alanındaki John Leonard Ödülü'ne layık görüldü.

Resim

TAHİR HAMUT IZGİL KİM?

Tahir Hamut Izgil, 1969 yılında Doğu Türkistan'ın kadim şehri Kaşgar yakınlarındaki küçük bir kasabada doğdu. Izgil, ilk şiirini 1986'da yayımladı ve o zamandan beri Uygur edebiyatının modern şairlerden biri olarak tanınıyor. 1990'ların sonlarında film yönetmeni olarak çalıştı. Daha sonra kendi filim yapım şirketini kurdu ve uzun metrajlı filmleri, belgeselleri ve diğer projeleriyle tanındı. Doğu Türkistan'daki baskının ve soykırımın arttığı yıllarda, yurt dışına çıkmayı başaran Izgil, şu anda eşi ve iki kızıyla birlikte ABD'nin Washington şehrinde yaşıyor. Burada çeşitli etkinlik ve sempozyumlarda Doğu Türkistan'da yaşanmakta olan soykırım ve baskıyı anlatıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.