SON DAKİKA
Hava Durumu

G7 ülkelerinin sonuç bildirisinde Ukrayna’ya dikkat çekildi

G7 ülkelerinin bakanlarının iki gün süren toplantısının ardından 30 Nisan’da sonuç bildirisi kabul edildi. G7 ülkeleri sonuç bildirisinde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının durumu daha da kötüleştirdiğine dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 19:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
G7 ülkelerinin sonuç bildirisinde Ukrayna’ya dikkat çekildi

G7 Dönem Başkanı İtalya'nın Torino kentinde G7 ülkelerinin bakanlarının toplantısı 29-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti. Toplantıda iklim, çevre, enerji ve enerji güvenliği gibi konular ele alındı. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri bakanlarının toplantısının son günü 30 Nisan’da sonuç bildirisi kabul edildi.

Bildiride iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirliliğe ilişkin sorunlara değinilmesinin yanı sıra ekonomik ve sosyal aksaklıklar, sağlık tehditleri, enerjiye erişim ve güvenlik zorluklarının süreci zorlaştırdığı belirtildi.

Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişiminin genel durumu daha kötüleştirdiği kaydedildi. Bundan dolayı G7 ülkelerinin, bu kritik on yılda acil, kısa-orta vadeli somut eylemler uygulama taahhütleri yinelendi.

G7 ÜLKELERİ, UKRAYNA’NIN ENERJİ ÜRETİMİNE VE ELEKTRİK ŞEBEKELERİNE YÖNELİK RUS SALDIRILARINI KINADI

Bildiride, Ukrayna’ya özellikle de enerji üretimine ve elektrik şebekelerine yönelik saldırılar kınanarak "Ukrayna'nın, Rusya tarafından kasıtlı biçimde tahrip edilen kritik enerji ve çevre altyapısını onarmasına ve eski haline getirilmesine yardım etmeye devam edeceğiz." ifadelerine yer verildi.

G7 ÜLKELERİ KÖMÜR KULLANIMINI AZALTIYOR

Sonuç bildirisinde, kademeli olarak kömür kullanımının kaldırılacağına işaret edilerek "2035 yılına kadar tamamen veya büyük ölçüde kömürden arınmış bir enerji sektörüne ulaşma taahhüdümüzü teyit ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

GAZZE İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI

Gazze'de 7 Ekim 2023’ten beri devam eden insani krize değinen bildiride ateşkesin sağlanması ve rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2728 sayılı 25 Mart 2024 tarihli kararına uyulması çağrısı yapıldı.

İşgalci Rus güçleri, Ukrayna'daki altyapı tesislerini hedef alarak, enerji santrallerine zarar veriyor. Ukraynalı sivilleri katlederek savaş suçlarına imza atan Rusya, Ukrayna genelindeki elektrik kesintilerine, ısı sistemlerinin arızalanmasına ve iletişim araçları yoluyla ulaşımı engellemeye neden oluyor. 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.