SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kıyiv-Prag hattında "onur" restleşmesi: Bakan Sıbiha büyükelçisine sahip çıktı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha, Çek Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Tomio Okamura’nın Ukrayna karşıtı sözlerine tepki gösteren Ukrayna'nın Prag Büyükelçisi Vasıl Zvarıç'a destek verdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2026 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2026 15:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv-Prag hattında "onur" restleşmesi: Bakan Sıbiha büyükelçisine sahip çıktı

Ukrayna ve Çekya arasında, Çek Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Tomio Okamura’nın Ukrayna’ya yönelik sert ifadeleriyle başlayan diplomatik gerilim tırmanıyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha, mevkidaşının eleştirilerine rağmen Ukrayna’nın Prag Büyükelçisi Vasıl Zvarıç’ın arkasında durarak "Onurunuzu koruyun" talimatını yineledi.

OKAMURA’NIN "NEFRET SÖYLEMİ" GERİLİMİ FİTİLLEDİ

Diplomatik kriz, Çekya Parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi Başkanı Tomio Okamura’nın yeni yıl konuşmasında Ukrayna ve Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ı sert sözlerle hedef almasıyla başladı. Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı olduğunu dile getiren Okamura’nın açıklamalarına Ukrayna'nın Prag Büyükelçisi Vasıl Zvarıç’tan anında tepki geldi. Zvarıç, Okamura’nın sözlerini "Rus propagandasının etkisiyle söylenmiş, kabul edilemez ve nefret dolu ifadeler" olarak nitelendirdi.

Büyükelçi Zvarıç’ın bu diplomatik çıkışı, Çekya’nın yeni Dışişleri Bakanı Petr Macinka tarafından hoş karşılanmadı. Macinka, Ukrayna Büyükelçisinin ifadelerini "yersiz" bularak bir nevi diplomatik uyarıda bulundu. Ancak bu tutum, Kıyiv kanadında sert bir karşılık buldu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla Çek mevkidaşının eleştirilerini reddetti.

SIBIHA: TÜM BÜYÜKELÇİLERİMİZE UKRAYNA’NIN ONURUNU KORUMA TALİMATI VERİLDİ

Bakan Sıbıha, Büyükelçi Zvarıç’ın Okamura’nın hakaretlerine karşı diplomatik bir dille doğru olanı yaptığını vurguladı. Sıbıha açıklamasında, “Bu tür ders vermeleri reddediyorum. Ukrayna’nın onurunu savunmak tüm büyükelçilerimizin görevidir.” ifadelerini kullandı. Çek mevkidaşını yapıcı bir diyaloğa çağıran Sıbıha, stratejik ortaklığın bu tür "öğretici" yaklaşımlarla değil, karşılıklı saygı ve Rus dezenformasyonuna karşı ortak duruşla güçlenebileceğini belirtti.

ÇEK MUHALEFETİ DE OKAMURA’YA KARŞI AYAKLANDI

Okamura’nın sadece Ukrayna’yı değil, demokratik değerleri de hedef alan konuşması Çekya iç siyasetinde de büyük bir infial yarattı. Çek muhalefeti, Temsilciler Meclisi Başkanının ifadelerini utanç verici bularak Okamura’nın görevden alınması için çağrıda bulundu.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.