SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'ya kaçırılan 561 Ukraynalı çocuğun listesi Katar'a teslim edildi

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Dmitro Lubinets, Katar ziyaretinde Rusya'ya kaçırılan 561 Ukraynalı çocuğun listesini yetkililere teslim etti.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'ya kaçırılan 561 Ukraynalı çocuğun listesi Katar'a teslim edildi

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı topyekûn saldırı ve işgal girişimi başlatan Vladimir Putin emrindeki Rus işgalciler, 24 Şubat 2022'den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda sivilleri ve altyapı tesislerini hedef alırken, Ukraynalı çocukları ise işgal altındaki bölgelere veya Rusya'ya kaçırıyor.

UKRAYNA, 561 UKRAYNALI ÇOCUĞUN LİSTESİNİ KATAR'A VERDİ

Ukraynalı yetkililer ailelerinden ve vatanlarından koparılan çocukların tekrar Ukrayna'ya gönderilmesi için başlattığı girişimi Katar aracılığıyla yürütüyor. Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Dmitro Lubinets, Katar'daki 2 günlük ziyaretinin ardından Rusya'ya kaçırılan 561 Ukraynalı çocuğun listesini gerekli mercilere ilettiğini aktardı. Çocukların Ukrayna'ya iade edilmesi hareketinin Katar aracılığıyla gerçekleştirildiğini anımsatan Lubinets, müzakerelerin doğrudan Rusya ile yapılmadığını söyledi. 

Ukrayna, Rusya'nın kaçırdığı 561 çocuğun listesini Katar'a verdi

3 BİN 600'DEN FAZLA YETİM UKRAYNALI ÇOCUK KAÇIRILDI

Ayrıca listede yetim çocukların olduğunu da vurgulayan Lubinets yapılan görüşmeye ilişkin olarak, "Biyolojik ebeveynler ile resmi evlat edinen ebeveynler veya vasiler arasında yasal olarak hiçbir fark olmadığını vurguladık. Bu nedenle Rusya, statüleri ne olursa olsun çocukları iade etmekle yükümlüdür. Katar ayrıca yetimlerin ve ebeveyn bakımından yoksun çocukların ilk listesini kabul etmeyi ve onların Ukrayna'ya dönüşleri konusunda çalışmayı kabul etti. Bu tür çocukların sayısının 3 bin 600'den fazla olabileceğine dair elimizde bilgi olduğunu da belirtmeliyim" ifadelerini kullandı. 

KATAR, UKRAYNALI SİVİLLERİN YASA DIŞI GÖZALTI KONUSUNU RUSYA İLE MÜZAKERE EDECEK

Lubinets, yasa dışı olarak gözaltına alınan Ukraynalı sivillerin iadesi konusunda Katar'ın Rusya ile müzakerelere katılmayı kabul ettiğini duyurdu. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İşgalci Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında Mart 2023'te, Ukraynalı çocukların kaçırılmasıyla ilgili olarak yakalama kararı çıkarmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.