SON DAKİKA
Hava Durumu

Savaş esiri değişimi, İsviçre’de yapılacak Barış Zirvesi’nde görüşülecek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna'nın ve herkesin savaş esiri değişimini düşünmeye açık olduğunu, bu fikrin haziran ayında İsviçre'de yapılacak Barış Zirvesi'nde ele alınacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2024 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2024 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Savaş esiri değişimi, İsviçre’de yapılacak Barış Zirvesi’nde görüşülecek

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 3 Mayıs tarihinde savaş esiri değişimi konusunda açıklamalarda bulundu. Zelenskıy, Ukrayna başta olmak üzere herkesin savaş esiri değişimini düşünmeye açık olduğunu, bu fikri haziran ayında İsviçre'de yapılacak Barış Zirvesi'nde gündeme getireceğini ifade etti.

Zelenskıy, Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı Ulusal Akademisinde yaptığı konuşmada “Hepsini takas etmemiz isteniyor. Tüm makul ülkeler bu rotayı destekliyor. Değişim yapıyoruz ama bunlar istediğimizden daha yavaş." dedi.

SON ESİR TAKASININ ÜZERİNDEN 3 AY GEÇTİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 31 Ocak 2024 tarihinde 100 savaş esirinin Ukrayna’ya iade edildiği bilgisini kamuoyu ile paylaşmıştı. Zelenskıy, "Esir tutulan her bir Ukraynalıyı her zaman hatırlıyoruz. Hepsini serbest bırakmalıyız. Bunun için her gün çalışıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE RUSYA KATILMAYACAK

İsviçre 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde birincisi düzenlenecek "Ukrayna Barış Zirvesi"ne ev sahipliği yapacak. Lucerne şehrinde yapılacak olan görüşmelere 160'tan fazla delegasyon davet edildi. İsviçre hükûmetinden Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın 10 maddelik Barış Formülü'nü temel alacak zirveye ilişkin açıklama yapılmıştı. 

Hükûmet 2 Mayıs 2024 tarihli açıklamasında barış görüşmelerine Rusya'nın katılmayacağını duyurmuştu.

Açıklamada, İsviçre'nin Rusya'yı davet etmeye her zaman açık olduğunu ancak Moskova'nın ilk görüşmelere katılmakla ilgilenmediğini defalarca vurguladığı belirtilmişti.

Ocak ayında Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın talebi üzerine barış görüşmelerine ev sahipliği yapacağını duyuran İsviçre, zirvede G7, G20, BRICS gruplarının üyeleri, Avrupa Birliği, uluslararası kuruluşlar ve iki dini temsilcinin yer alacağını açıklamıştı.

Öte yandan Rusya'nın en büyük müttefiki Belarus, Moskova'nın katılmaması durumunda barış görüşmelerine gitmeyeceğini belirtmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.