SON DAKİKA
Hava Durumu

UAEA: Zaporijjya Nükleer Santrali’ne saldırı düzenlendi!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijjya Nükleer Santrali’ne insansız hava saldırsının düzenlendiğini açıkladı. UAEA Genel Direktörü Rafael Grossi, saldırıda santralinin ana reaktör koruma yapılarının hedef alındığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2024 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
UAEA: Zaporijjya Nükleer Santrali’ne saldırı düzenlendi!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Grossi, Zaporijjya Nükleer Santrali’nin ana reaktör koruma yapılarına en az 3 doğrudan saldırının gerçekleştiğini açıkladı.

UAEA Genel Direktörü Rafael Grossi, 7 Nisan 2024 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bugün, ben  radyolojik sonuçları olan ciddi bir nükleer kazayı önlemek için 5 temel prensibi açıkladığım Kasım 2022'den bu yana ilk kez UAEA’nın misyonu Zaporijjya Nükleer Santrali’nin ana reaktör koruma yapılarına en az 3 doğrudan saldırının gerçekleştirildiğini doğruladı. Bu kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.

Nükleer tesislere yönelik saldırılardan hiç kimsenin herhangi bir askeri veya siyasi avantaj elde etmesi veya çıkar sağlaması mümkün olmayacağını vurgulayan Drossi, “Askeri karar veren yetkililere, nükleer tesisleri koruyan temel ilkeleri ihlal eden her türlü eylemden kaçınmaları yönünde ısrarla çağrıda bulunuyorum.” açıklamasında bulundu.

Öte yandan UAEA, insansız hava araçlarının Pazar günü (7 Nisan 2024’te) düzenlediği saldırılarda Zaporijjya Nükleer Santrali’ne zarar verdiğini doğrulayarak, “6. Ünitesindeki hasar nükleer güvenliği tehlikeye atmamıştır, ancak bu, reaktörün koruma sisteminin bütünlüğünü zayıflatma potansiyeline sahip ciddi bir olaydır.” ifadelerine yer verildi.

Aynı zamanda, UAEA veya Grossi'nin açıklamalarında, Pazar günü Zaporijjya Nükleer Santrali’ne kimin insansız hava araçlarının saldırdığına dair hiçbir bilgi verilmedi.

UKRAYNA: SALDIRGAN DEVLET BİR KERE DAHA AVRUPA’YI TEHLİKEYE ATIYOR

Zaporijjya Nükleer Santrali’ne Pazar günü yapılan saldırıları değerlendiren Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü Sözcüsü Andriy Yusov, Ukrayna’nın söz konus provokatif saldırılarıyla hiçbir ilgisinin olmadığını ifade etti.

Yusov, “Ukrayna, Rusya'nın yasa dışı olarak işgal ettiği topraklarda herhangi bir silahlı provokasyona dahil değildir. Saldırgan devlet bir kez daha tüm nükleer tesisini, Avrupa'nın sivil halkını ve çevresini tehlikeye atıyor. Ukrayna’ya ait nükleer santraline düzenlenen Rus saldırıları ve Rusya’nın oraya asker ile silah yerleştirilmesi, Zaporijjya Nükleer Santrali’nin mayınlanması uzun zamandır işgalcilerin bilinen ve kalıcı bir suç uygulaması olmuştur.” değerlendirmesinde bulunarak Rusya’nın askerlerini ve teçhizatını nükleer santralinden çekmesi gerektiğini vurguladı.

SANTRAL, MART 2022'DEN BERİ RUS İŞGALİ ALTINDA

Rus işgal güçleri, 4 Mart 2022 tarihinde tüm uluslararası normları ihlal ederek Zaporijjya Nükleer Santrali'ni ele geçirdi. Rusya, santrale asker ve askeri teçhizat yerleştirerek nükleer santrali kalkan olarak kullanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.