SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Karadeniz'in barış, ticaret ve kalkınma bölgesi haline gelmesi için hep birlikte çalışmamız gerekiyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü'nü kutladı. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, “Bugün Karadeniz'in barış, ticaret ve kalkınma bölgesi haline gelmesi için hep birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2023 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2023 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Karadeniz'in barış, ticaret ve kalkınma bölgesi haline gelmesi için hep birlikte çalışmamız gerekiyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü kapsamında sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy tarafından yapılan paylaşımda, “31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü. Karadeniz sadece komşu ülkeleri için değil, Avrupa, Orta Doğu ve küresel gıda güvenliği açısından da stratejik öneme sahiptir. Rusya burayı bir savaş alanına dönüştürdü, saldırganlık için kullandı ve seyrüsefer özgürlüğünü tehdit etti” ifadelerini kullandı.

Zelenskıy, Karadeniz’in bölgesel güvenliğine dikkat çekerken, “Bugün Karadeniz'in barış, ticaret ve kalkınma bölgesi haline gelmesi için hep birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.

31 EKİM ULUSLARARASI KARADENİZ GÜNÜ NEDİR?

Karadeniz’de karadan, gemilerden ve atmosferden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi amacıyla, 21 Nisan 1992 tarihinde Bükreş’te imzalanan Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Karadeniz’e kıyısı olan altı ülke olan Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Ukrayna, Türkiye tarafından imzalanmıştır.

Bu sözleşme altında, Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması ve İyileştirilmesi Stratejik Eylem Planı, 31 Ekim 1996 tarihinde imzalanmış olup 1996 yılında İstanbul’da düzenlenmiş olan Taraf Ülkeler Toplantısı’nda, 31 Ekim tarihi “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak ilan edilmiştir. Her yıl 31 Ekim Karadeniz Günü çeşitli etkinlikler ile Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerde kutlanmaktadır. Ayrıca ulusal olarak da ülkemizde her yıl Karadeniz’e kıyısı olan bir ilimizde kutlamalar yapılmaktadır. 31 Ekim Karadeniz Kutlamaları ve çevresel etkinlikleri kapsamında, Karadeniz’in korunması için yapılan çalışmaların paylaşılması ve farkındalığın artması amaçlanmaktadır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.