SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna’dan başarılı operasyon: Rus ordusunun uçak fabrikaları vuruldu

Ukrayna, Rusya'nın Ulyanovsk ile Novgorod bölgelerinde bulunan ve askerî amaçla kullanılan tesislere operasyon düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2026 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2026 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’dan başarılı operasyon: Rus ordusunun uçak fabrikaları vuruldu

İşgalci Rusya, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına yönelik saldırılarını dört yıldan uzun bir süredir devam ettirirken Ukrayna ise Rus ordusunun askerî kapasitesini kısıtlayan karşı operasyonlarını gerçekleştiriyor.

Söz konusu operasyonları, 2014 yılından beri Rus işgali altında olan Kırım ve 2022 yılından beri Rus işgali altında bulunan Ukrayna topraklarında başarıyla taçlandıran Ukrayna, Rusya Federasyonu sınırları içerisinde de Rusya’nın askerî amaçla kullandığı tesislere nokta atışı operasyonlar düzenliyor.

Bu kez Ukrayna’nın, Rusya’nın Ulyanovsk bölgesinde bulunan ve işgalci Rus ordusu için uçak üreten “Aviastar” uçak fabrikasını 16 Mart 2026 tarihinde vurduğu aktarıldı.

RUSYA’NIN ULYANOVSK BÖLGESİNDE RUS ORDUSUNA UÇAK ÜRETEN FABRİKA VURULDU

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığının resmî sosyal medya hesabı üzerinden 18 Mart 2026 tarihinde paylaşılan açıklamaya göre; Rusya’ya ait bir havacılık ve savunma şirketi olan “United Aircraft Corporation” çatısı altında faaliyet gösteren fabrikanın; Il-76MD-90A (Ilyushin) tipi askerî nakliye araçları, Il-78M-90A tipi yakıt ikmal uçakları ve An-124 Ruslan tipi ağır nakliye uçaklarını ürettiği aktarıldı.

İlk belirlemelere göre fabrikanın hangarının, uçak park alanlarının ve fabrikanın arazisinde bulunan bazı uçakların hasar aldığı bildirildi.

RUSYA’NIN NOVGOROD BÖLGESİNDEKİ ASKERÎ UÇAK TAMİR FABRİKASI DA VURULDU

Ukrayna ordusunun yürüttüğü operasyon içerisinde Rusya’nın Novgorod bölgesindeki Staraya kentinde bulunan 123. askerî uçak tamir fabrikasının tesisleri de 17 Mart 2026 tarihinde vuruldu.

İşgalci Rus ordusunun askerî nakliye uçaklarının ve uçak bileşenlerinin tamiri ve modernizasyonu için kurulan fabrikanın kendi pisti olduğu kaydedilirken uçakların buradan fabrikanın arazisine geçirilebildiği belirtildi.

İlk belirlemelere göre söz konusu fabrikada, Il-76 ve L-410 tipi uçakların bakımının ve servisinin yapıldığı hangar vuruldu.

Öte yandan, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından Rusya’nın Ukrayna’yı topyekûn işgal girişimi son erene kadar Rusya’nın askerî ve sanayi altyapısına ait önemli tesislere karşı operasyonların düzenlenmeye devam edeceği kaydedildi.

Ayrıca, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki İnsansız Sistemler Kuvvetlerinin ise resmî sosyal medya hesabı üzerinden paylaşılan açıklamada, bu tür askerî hedeflerin vurulmasının işgalci Rus ordusunun muharip uçakları onarmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamasını önemli ölçüde zorlaştırdığı ifade edildi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.